Трудно ще бъде да се удовлетвори американското искане за търговска

...
Трудно ще бъде да се удовлетвори американското искане за търговска
Коментари Харесай

Неделни сюрпризи на срещата на Г-7

Трудно ще бъде да се удовлетвори американското искане за комерсиална договорка сред Съединени американски щати и Англия след Брекзит, разгласи английският министър председател Борис Джонсън пред телевизия БиБиСи след срещата си с американския президент Доналд Тръмп, състояла се по-рано през днешния ден в коридорите на срещата на върха на Г-7 в Биариц, съобщи Ройтерс.

В изявлението Джонсън сподели, че Съединени американски щати желаят комерсиална договорка до година след английското овакантяване на Европейски Съюз, запланувано за 31 октомври тази година. Премиерът добави, че да се реализира това искане ще бъде мъчно.

Той съобщи, че възможностите Англия да контракти договорка за Брекзит с Европейски Съюз се усъвършенстват, само че изходът от всичко това е извънредно непредвидим, ето за какво страната би трябвало да е подготвена и за вид без договорка.

Пред друга английска медия - телевизия АйТиВи - Джонсън сподели, че Лондон няма заплати в цялостен размер компенсацията в размер на 39 милиарда английски лири, в случай че Брекзитът бъде без договорка, съобщи ТАСС. Така Джонсън де факто удостовери информации в английски медии, че Лондон по свое убеждение ще понижи компенсацията за излизане на страната от Европейски Съюз от 39 милиарда лири на 9 милиарда лири при положение на Брекзит без договорка. Сумата на компенсацията беше съгласувана с Брюксел от предшественичката на Джонсън - Тереза Мей, напомня ТАСС.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и японският министър председател Шиндзо Абе показаха разнообразни позиции във връзка със севернокорейските изстрелвания на балистични ракети с дребен обхват, означи Ройтерс.

Тръмп, който се хвали с връзките си със севернокорейския водач Ким Чен-ун, сподели, че изстрелванията не са в нарушаване на никакво съглашение и подхождат на дейностите на другите.

Вчера Северна Корея за седми път изстреля балистични ракети с дребен обхват, откогато Тръмп и Ким се срещнаха на границата сред Северна и Южна Корея през юни.

На срещата на върха на Г-7 в Биариц през днешния ден американският президент заяви, че евентуално ще се срещне още веднъж с Ким Чен-ун.

На въпроса дали се тормози от изстрелваните от Северна Корея балистични ракети, Тръмп отговори: "Не се веселя, само че още веднъж дублирам: Ким Чен-ун не нарушава американо-севернокорейската договореност ".

Президентът на Съединени американски щати добави, че на него не му харесват ракетите с дребен обхват, само че и и, че доста страни правят тествания с този вид ракети. "В света има ракети, момчета, без значение дали на вас ви се нрави това или не ", сподели Тръмп.

Държавният глава разясни, че е обсъждал с Ким Чен-ун въпроса за балистичните ракети с огромен обхват и Ким не прави тествания с тях, както и не прави нуклеарни тествания.

Тръмп добави още, че със севернокорейския водач си поддържат връзка и че е получил доста хубаво писмо от него предходната седмица. От него ставало ясно, че Ким бил смутен, че Южна Корея е направила военни учения.

Същевременно японският министър председател Абе съобщи, че изстрелванията на севернокорейските ракети нарушават резолюции на Организация на обединените нации.

В коридорите на Г-7 американският президент разиска с канадския министър председател Джъстин Трюдо новото северноамериканско съглашение за свободна търговия, съобщи Асошиейтед прес.

Двете страни и Мексико се договориха предходната година да обновят съществуващото комерсиално съглашение НАФТА. Новият пакт се назовава ЮСМКА (USMCA). Парламентите на трите страни би трябвало да одобрят актуализирания вид на комерсиалното съглашение от 90-те години.

Според Тръмп комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Канада доста ще се разширят, когато ЮСМКА бъде утвърден.

Осигуряването на утвърждението на съглашението в Конгреса е законодателен приоритет на Тръмп за тази година, отбелязва Асошиейтед прес. Демократите упорстват за промени, които да подсигуряват осъществяването на трудовите и екологичните стандарти на пакта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР