"Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността

...
"Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски обясни защо у нас чак сега се въвеждат строги мерки, за разлика от Европа

"Трудно решение за държавното управление, само че не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, тъй като щабът и Министерство на здравеопазването наблюдават доста зорко какво се случва в страната и в света във връзка с заболяеваемост и смъртност.

Това съобщи на ексклузивен брифинг в Министерски съвет шефът на Националния действен щаб за битка с ковид ген. Венцислав Мутафчийски.

"Всички страни, които доближиха тези равнища, започнаха такива ограничения.

Това се случи в Белгия, Франция, Италия. Затова и там бяха въведени по-рано. Достигайки равнищата над 600 болни на 100 000 България трябваше да вземе тези строги, само че съпоставяне с другите страни, по-либерални ограничения ", акцентира той.

"Тук не става въпрос за затваряне по домовете, както и в никакъв случай не е ставало въпрос. Това са спекулации.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
Целта е да се понижи равнището на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на ограниченията. Намаляването на смъртността се чака сред втората и края на третата седмица ", акцентира ген. Мутафчийски.

"Това е належащо, с цел да може здравната система да издържи на натиска, който става все по-непосилен. Имаме задоволително болнични кревати, само че с напредването на пандемията, понижава броя на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях.

Те се заразяват, както и всички останали български жители. Имаме 2000 души медицински личен състав отвън строя. Няма по какъв начин да сменяем живата мощ, хората, които се оправят със заболелите.

Човешкият живот е безспорната полезност. Като лекари, не можем да изповядваме друга полезност. Според нас би трябвало да се понижат до най-малко контактите и съгласно разбора в света тези места, които прочете министър Ангелов, са най-рисковите ", изясни още шефът на НОЩ.

"Можем да извадим най-малко още 100 места, в които да има известно събиране на хора, само че това са най-рисковите места. Ограничаването на контактите там ще докара до огромен спад на рисковите контакти. Няма да ги изключи изцяло, това би трябвало да бъде ясно. Не претендираме за цялостно затваряне на страната.

Ще можем първо да дадем опция на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души идните светли празници.

Второ - намалелите равнища на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде опция повече здрави хора да посрещнат имунизациите, които са към този момент на прага. Това е огромната цел. Ако си спомняте първоначално цитирах госпожа Меркел, че би трябвало да създадем всико допустимо да опазим колкото се може повече хора живи и здрави до идване на имунизацията.

Това е мярка с тъкмо избран период. Той е подобен, тъй като ние видяхме, че в Израел и в други страни с наложени такива ограничения, тъкмо този период даде търсения реузлтат. Израел вкара сходни ограничения при заболеваемост 6000 души дневно, след триседмичния интервал бе със заболеваемост 400 души дневно ", уточни ген. Венцислав Мутафчийски.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР