Трудно можем да опишем с думи каква еуфория е настъпила

...
Трудно можем да опишем с думи каква еуфория е настъпила
Коментари Харесай

Ползите от тиквата и как да я консумираме

Трудно можем да опишем с думи каква еуфория е настъпила в душите ни от обстоятелството, че към този момент е октомври. Месецът на тиквата, както е прочут, е един от обичаните ни, тъй като природата става още по-красива.

Да, става студено и към този момент би трябвало да изваждаме по-дебелите облекла от дрешника, само че пък в това има един необикновен сексапил. А като споменахме тиква няма по какъв начин да не отчетем и обстоятелството, че с ненаситност я похапваме във всевъзможни форми.

Печена си остава класика, само че и за вкусна крем чорба убиваме. И любовта ни към тиквата, и фактът, че месецът ще мине под нейния знак, ни накараха да се поразровим за потребните ѝ свойства, тъй като по този начин или другояче ще я похапваме.

Изобщо не се изненадахме, че те са ужасно доста, което е още един мотив да я включим в менюто си. Тиквата е богата на витамини С, B2 и потребни субстанции като магнезий, цинк и желязо. Това я прави потребна за костите. Този коктейл от потребни субстанции пък понижава и риска от рак на простата и гърдата.

В тези смутни времена на пандемия и идващи сезонни грипове всеки се стреми да укрепи имунната си система. Именно тиквата пък е правилен асистент в тази задача. Тя съдържа бета каротин, който тяло трансформира във витамин А. Той пък, от своя страна, укрепва имунната система и ѝ оказва помощ да се бори с инфекции.

Без и грам да се замисляме, можем да създадем оранжевия плод и част от диетата си, тъй като е нискокалоричeн и съвсем няма мазнини. Това се дължи на обстоятелството, че 94% от състава на тиквата е вода.

Друга изгода, която ще внесе към хранителния ни режим, е, че е богата на фибри, които пък подкрепят храносмилането и усилват темповете на асимилиране на питателните субстанции. Това прави тиквата идеално попълнение към менюто ни, изключително в случай че задачата е да отслабнем.

Ползите обаче надалеч не са се изчерпали. Тиквата забавя усвояването на въглехидратите, като контролира освобождението на захарта в тялото. По този метод няма да има нито пикове, нито спадове в кръвната ни захар.

Тиквата съдържа антиоксиданти и калий, с помощта на които се контролира кръвното налягане, което спомага работата на сърцето. Знаем, че морковите са извънредно потребни за очите, само че и обичаният ни плод през октомври не прави изключение в това отношение.

Тиквата богата на картеноиди, които пък се грижат за очите и хубавичко ни кожа. Семките на тиквата могат да се употребяват като сполучлив способ за битка с кожни болести, като пърхот и себорея. Тя защищава от кокоша слепота и съдържа субстанции, които усъвършенстват работата на нервната система.

Препоръчва се на мъжете, страдащи от инфектиране на простата, да изпиват по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици. Тиквата е извънредно потребна и при стомашни и чревни болести, като язва, гастрит и други

Колкото потребна и вкусна да е, би трябвало да внимаваме с нея. Както се споделя, би трябвало да консумираме с мярка и отговорност. Причината е, че тиквата е диуретик - поради високото наличие на вода. Прекомерната консумация ще ни кара да вървим по-често до тоалетна, а по този начин ще губим вода, сол и скъпи минерали, написа Healthline.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР