Трудно може да се оспори, че дигитално образование може да

...
Трудно може да се оспори, че дигитално образование може да
Коментари Харесай

Да рестартираме глобалната икономика с дигитално образование

Трудно може да се оспори, че цифрово обучение може да трансформира цели браншове. Но от време на време бавното му приемане и използване води до пропускане на изгоди за целия свят.
На постепенната цифровизация на ученето би трябвало да се гледа като на приливна вълна, която може да бъде супер дял, който да ускори международната стопанска система.
И макар безспорните изгоди, това се случва по-бавно в сравнение с да вземем за пример дигитализацията навлиза в други браншове. А преосмислянето на цифровото обучение ще приготви доста по-успешно обществата за специалностите на 21 век.
Затова с петте най-важни качества на този развой, които ще илюстрираме в идващите редове, ще ви потвърдим по какъв начин дигитализацията на образованието може да даде оня необходим подтик на света още веднъж напред.
Качество 1: Бавния прилив
Мнозина приказват за " лавината " от нови просветителни технологии, само че съгласно нас това е един муден прилив. От една страна, въпреки и дигитализирането на образованието да стартира неотдавна, то към този момент е три пъти по-голямо като размер от медийната промишленост да вземем за пример. Но съпоставено с дигитализацията на развлекателната промишленост (там тя доближава до 35% от пазара), има още доста какво да се желае, тъй като едвам 5% от пазара на образованието е цифров.

Противно на упованията обаче вместо процесът на дигитализиране на ученето да се форсира, упованията са той да забави темповете си. Тоест, нужно е да се въоръжим с самообладание, тъй като процесът ще е муден, въпреки и без подозрение потребен.
Качество 2: Образованието като супер дял
Един от безспорните причини в интерес на цифровото обучение е ясната връзка сред повишението на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и по-високите просветителни стандарти в обособените страни. Системата за интернационална оценка на студентите PISA демонстрира впечатляващи резултати - увеличението с 25 точки на PISA резултата на една страна води до повишение на 100 000 $ в персоналните финанси на всеки от нейните жители.
Да се увеличи резултатът с 25 точки не е невероятно. Това би означавало Франция и Англия да вземем за пример да стигнат стандарта на обучение на Финландия. Един от методите да се получи това е посредством вложение в цифровото обучение и точно по тази причина ние гледаме на него като на супер дял.
Качество 3: Новите бизнес модели
Дигиталната промяна към този момент навлезе мощно в доста браншове. Добър образец за това е музикалната промишленост, където цифровите продажби надминаха физическите. Появиха се напълно нови бизнес модели, свързани с разнообразни услуги, като да вземем за пример онлайн стриймването на музика. В същото време пък други цифрови способи, които по-рано работеха, като свалянето на музика на компютъра, започнаха да отмират. Процесът на цифровизация на музикалната промишленост не подмина и страни като България, в които с изключение на световните услуги, започнаха да действат и местни такива - като платформата TIDAL на Vivacom.

Ако вземем музиката за образец, можем с съображение да считаме, че дигитализацията на просветителния развой ще докара и до появяването на разнородни нови услуги. Доказателства за това са Khan Academy, както и българският ѝ еквивалент - Уча.се. При тях не просто аналоговото наличие се прекатурва в цифрово, само че и основават напълно нов модел на работа с учениците.
Качество 4: Ще има ли потребност от служащи през 21 век?
Ключов въпрос, който все по-често философите и социолозите задават е дали ще има потребност от служащи през 21 век и каква изгода има дигитализирането на образованието, в случай че няма да има работа за тях? И в опасенията им има аргумент - прегледен образец е автоматизирането на превоза, което ще направи водачите непотребни.
Повече от несъмнено е, че специалностите на днешния ден не са специалностите на утрешния. Именно по тази причина обаче цифровото обучение, бидейки по-достъпно и бързо може да помогне на хората да придобият нови умения и познания, с които да се осъществят на изменящия се пазар. Защото нови познания се натрупат освен на млади години, а през всички стадии на живота ни.

Качество 5: Промяната в международния стопански ред
През 2013 година Международният валутен фонд за пръв път откри, че разрастващите се стопански системи стартират да задминават по Брутният вътрешен продукт към този момент развитите пазари. Разликата става все по-видима и в покупателната дарба. Прогнозите на МВФ бяха, че до тази година над 60% от международния Брутният вътрешен продукт ще се създава от разрастващите се пазари.
В същото време точно на тези пазари принадлежи и 90% от популацията под 30 години - т.е. служащите на бъдещето. С безплатните и все по-достъпни цифрови способи за образование, не е мъчно да се предвижда, че тъкмо тези бързо разрастващи се стопански системи ще станат новите стожери на бъдещето.
И е още по-сигурно да се каже, че в този развой електронното учене ще има съществена функционалност. Дотолкова съществена, че може да рестартира стопанската система на света.
Статията е създадена на база материали от Hottopics.ht
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР