Трудно може да се говори за пилотска грешка при снощния

...
Трудно може да се говори за пилотска грешка при снощния
Коментари Харесай

Каракачанов: Армията вече 28 години е заложник на политиката

Трудно може да се приказва за пилотска неточност при снощния случай с Ми -17, съобщи военният министър Красимир Каракачанов откакто посети във Военномедицинската болница потърпевшия борден механик Алексей Каменов. Водещата версия все още е техническа щета в опашния винт на самолета. Армията, включително и авиацията към този момент 28 години е пленник на политиците, разяснява още Каракачанов.
 
Най-вероятно става въпрос за щета в опашния винт на самолета, съобщи Красимир Каракачанов и даде детайлности за осъществените от екипажа полети за деня: " Машината е изпълнила за деня четири полета - сутринта със специфичните сили на полигона в Црънча и два пъти на летище " Крумово ". Машината е била в редовност, през 2016 година е предходна на ремонт през " Терем - Летец ", а през май е предходна още веднъж на обзор. Ресурсът й е бил 500 часа, тя е летяла малко повече от 300, приказвам след ремонта ".

 Красимир Каракачанов ВМА потърпевш Крумово БГНЕС
" Летците са с опит. Единият има 600 летални часа, другият - 498 часа. Според моето авансово мнение, мъчно можем да приказваме за пилотска неточност, защото хеликоптерът е бил зависнат, както се споделя, т.е. е бил съвсем имобилен. Упражнението, което са изпълнявали, е по избавяне с въже, качване на потърпевш. Хеликоптерът е бил съвсем имобилен, не е правил някакви комплицирани маневри или фигури. Най-вероятно става въпрос за щета в опашния винт, такова е първичното усещане ", уточни Каракачанов.
 
Попитан имат ли политиците виновност за положението на Военновъздушни сили, министърът на защитата отговори: " Армията доста от дълго време е пленник на политиката, на празни приказки и на безхаберие - от 28 години. Заради рязане и редуциране в армията и приказки, че не ни трябват пари за ново въоръжение, рационализация или поддръжка, се стига до сходни неща. За две години имаме два сходни случая. Миналата година в тази ситуация с " Пантера " ставаше дума за нов хеликоптер, а тук става дума за минал на ремонт, като той е може би най-новият от остарялата техника. През октомври 1989 година е получен и е влезнал на въоръжение в българската войска. Имаше подготвеност да се ремонтира другият Ми-17, единствено че със настоящия закон за публичните поръчки, при който сульо и пульо могат да жалят... Оказа се, че някаква млада госпожица, не помня от кое място беше, апелира. Вижте парадокса: техника благосъстоятелност на Министерство на защитата, с цел да бъде ремонтирана във военно-ремонтно дружество, благосъстоятелност на Министерството на защитата, в " Терем - Летец ", би трябвало да прави социална поръчка! При състояние, че в България няма различен, който може го да извърши, законът разрешава на всеки, който реши, да апелира. И ремонтът на другия Ми-17 не е почнал тъкмо заради това обжалване ".-->
 
Пострадалият борден механик Алексей Каменов е в устойчиво положение, гръдната контузия е приблизително тежка към тежка, кислородозависим е, само че на този стадий няма заплаха за живота, изцяло контактен и съответен е, съобщи началникът на ВМА бригаден военачалник проф. Венцислав Мутафчийски.

 Красимир Каракачанов ВМА потърпевш Крумово БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР