Трудно ми е да прогнозирам как ще се развие и

Трудно ми е да прогнозирам как ще се развие и ...

Летният туристически сезон у нас е под въпрос, заяви министърът на туризма.


Трудно ми е да прогнозирам как ще се развие и дали изобщо ще има летен туристически сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Ангелкова обясни, че предвид безпрецедентната ситуация в Европейската комисия участва в работните групи по конкурентоспособност и растеж, формат "Туризъм", където се обсъждат различни мерки.

ЕК анонсира облекчаване на правилата, свързани с държавните помощи и квалифицира заразата с COVID-19 като извънредно обстоятелство. В момента обсъждаме в нашето министерство и на база на предложенията от бранша какви са възможните допълнителни мерки, отчитайки общата ситуация в бюджета и баланса с всички сектори каза Ангелкова, цитирана от Агенция "Фокус".

От думите й става ясно, че се търси балансирано решение спрямо общата икономическа ситуация в страната.

„Туризмът е хоризонтален сектор и зависи от това как се развива всеки един, за да може да имаме накрая един добър туристически продукт и добри резултати", каза още Ангелкова.

Тя посочи, че уговорката с големите туроперотори, индустрията и неправителствения сектор е да се реагира на две седмици и месец за месец, за да няма автоматична отмяна на всички резервации, които към момента има направени за летния туристически сезон.Още по тематаAirbnb не показва гъвкавост в политиката за отменени пътувания заради вирусаБез тълпи край Мона Лиза - страхът от коронавируса удари европейския туризъм

По думите й големи туроператори са спрели своята дейност. "Все още не са отменили резервациите за юли и август. Разбира се, прекратени са всякакви плащания по отношение на ранните резервации. Секторът буквално е затворен", каза министърът на туризма.

Вчера Николина Ангелкова издаде заповед, с която временно се преустановяват организираните пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм. Временно се преустановяват също организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма. Туристическите посещения, започнати до влизането в сила на заповедта, се прекратяват по най-бързия възможен начин, предвижда още документът.

Източник: investor.bg