Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,

...
Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,
Коментари Харесай

Доц. Христо Христев: Проблемът идва, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна рецесия, уточни пред БНР доцент Христо Христев, юрист и учител в Софийския университет.

" Има необятен кръг от евентуални претенденти за министър-председател в служебното държавно управление. Проблемът ще пристигна, в случай че всички те откажат. Тогава наредбата не предписва предписание за държание, " изясни юристът.

Той напомни, че образуването и работата на служебното държавно управление " бяха употребявани като главен фактор в политическия развой и предизборната акция ".

" Аз не бих нарекъл предаваните през мандата на господин Радев държавни управления деполитизирани. Нека да не се вършат на светци субекти в политическия развой, които имат своя принос да стигнем до тук. Направените промени обаче са ненапълно недомислени. От друга страна е реалност, че методът, по който беше употребен институтът на служебното държавно управление в интервала, в който господин Радев имаше опция да образува такива, породи основателни опасения, че се обръща с хастара наобратно конституционната дреха на служебното държавно управление и се подменя открития модел на парламентарна република, " изясни доцент Христев.

Това, че беше образувано държавно управление за избран интервал от време, не може да пречупи наклонността на дълбока политическа рецесия, в каквато се намираме от години, означи Христев.

" Вече ми е мъчно да се ориентирам в политическите процеси. Проблемът не е толкоз юридически, колкото политически и в по-широк проект - проблем на положението на демократичната просвета и обичаи в българското общество. Основната причина за това е тоталната корупция, обладала българската политическа институционална система, " разяснява той.

Независимо от гласуваните промени в Конституцията, с цел да има късмет да се реализира нова фаза на правосъдната промяна, е належащо да бъде признат нов Закон за правосъдната власт, акцентира още той в предаването " Преди всички ".

Това, което наблюдавахме и в хода на договарянията за осъществяване на ротация, и през миналите девет месеца, е надалеч от културата, учредена на правила и ясни правила, уточни Христев.

" ГЕРБ ненапълно целеустремено истеризира ситуацията, само че не съм уверен до каква степен и другата страна -ПП-ДБ, също е направила всичко, което е належащо за естествени политически връзки. В цялата обстановка на надвикване и надговаряне е мъчно да се ориентираме, само че явно отиваме към избори ", изясни той.

" Политическа партия и Демократична България не са в преференциална позиция. Те се състояха като политически субекти с съществена рекламация, че ще осъществят смяна на статуквото и ще намерят излаз на политическата рецесия. Когато управляваш с абсолютния противовес на тази позиция и идея, отивайки към последващи издбори, не си в преференциална позиция.

 

Гражданите, които са подкрепили ПП-ДБ, са по-различен вид гласоподаватели, заради което ми се коства, че главният губещ ще бъде ПП-ДБ. Питам се каква беше тактиката и тактиката на целия този развой през миналите девет месеца, в случай че би трябвало да стигнем до тук, " заключи доцент Христо Христев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР