Трудно е да си ги представите малки като куче с

...
Трудно е да си ги представите малки като куче с
Коментари Харесай

BBC разкри защо конете са единствените живи животни с един пръст?

Трудно е да си ги визиите дребни като куче с копита с няколко пръста и напредване с мудна скорост. Но тъкмо такива са били предшествениците на конете, които са обитавали планетата ни преди повече от 50 милиона години, написа Военновъздушни сили.

Смята се, че анатомичните промени, вследствие на които се появяват днешните коне, са подтиквани от смяната на хабитата, която ги отвела от горите към прериите.

Но за какво, като част от тези промени, представителите на семейство Коне – конете, магаретата и зебрите, са станали единствените живи животни единствено с един пръст?

Въпросът занимаваше мозъците на учените от известно време, само че те към този момент имат отговор. Според проучване, оповестено в списание Proceedings of the Royal Society B, защото конете нараствали на размери, съществуването единствено на един огромен пръст, вместо няколко по-малки, им дало по-голяма резистентност на костния напън.

„ Централният пръст компенсирал по едно и също време увеличението на размера на тялото и смаляването на страничните пръсти. Определено не сме знаели това преди “, изяснява Бриана МакХорс, началник на проучването и докторант в Харвардския университет.

МакХорс и екипът й анализирали костите на копитата на 12 изчезнали типа коне и пресметнали натиска върху копитата по отношение на скоростта им по време на тръс, галоп и прескачане.

Резултатите посочили, че за доста от тези типове странични пръсти имали значима роля за поддържане на тежестта на животното и отбягване на евентуално строшаване на междинния пръст.

Но с увеличението на телесната маса централният пръст също нараствал на размери и станал най-устойчив на костния напън, а страничните пръсти се смалявали, до момента в който в един миг изчезнали изцяло, изясняват откривателите.

„ Средният пръст компенсирал, като трансформирал вътрешната си геометрия, допринасяйки за появяването на все по-големи коне, които в последна сметка можели да стопират и да се движам единствено на един пръст “, изяснява Стефани Пиърс, съавтор на проучването.

МакХорс разяснява, че смаляването на пръстите е тематика, която се повтаря по време на еволюцията. Но разяснява: „ Достигането до прекаленост единствено с един пръст...е необикновена тактика. Всъщност, представителите на семейство Коне са единствените живи животни единствено с един пръст “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР