Трудно е да се връщаме към моментите от историята, когато

...
Трудно е да се връщаме към моментите от историята, когато
Коментари Харесай

Караянчева: Единствената противоотрова срещу жестокостите от миналото е будната памет

Трудно е да се връщаме към моментите от историята, когато човешката природа е показвала най-грозното от себе си, само че е доста значимо те да не бъдат забравяни. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева в словото си пред участниците в националното поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров „ Персин “ – Белене, осведомиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание акцентира, че тези моменти би трябвало да бъдат помнени, тъй като единствената противоотрова против жестокостите от предишното е будната памет, излъчена от потомство на потомство. Белене е пустота на разрушените ориси, на смазаните животи, на потъпканите гении, на отреченото право на самоопределяне, съобщи Цвета Караянчева. Белене е знак на четиридесет и пет годишната изолираност от свободния свят, на беззаконие, на боязън, на политически разгул, добави тя.

Не толкоз от дълго време тук са били докарвани мъже и дами, чиято съществена виновност е била, че желаят да живеят почтено, означи ръководителят на Народното събрание. Твърде малко време е минало, с цел да можем да си позволим да гледаме на тези събития невъзмутимо като на от дълго време отминала история, уточни Цвета Караянчева. Живи са директните наследници на някои от жертвите на това закононарушение, гневът и болката са също живи и още дълго ще останат живи, добави тя.

В обичайното поклонение пред паметта на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров „ Персин “ участваха депутати, представители на изпълнителната и локалната управляващи и доста жители. През 2019 година се навършват 70 години от основаването на лагера в Белене.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР