„Трудно е да се обясни накратко какво се случва в

...
„Трудно е да се обясни накратко какво се случва в
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на АИКБ: Има пазарни аномалии на енергийната борса ВИДЕО

„ Трудно е да се изясни в резюме какво се случва в българската енергетика. Проблеми в нея има от няколко години. Още през 2016г. беше първият в историята митинг на работодателите.

Той беше точно поради цената на тока. Оттогава насам имаме пазарни аномалии на енергийната борса, тъй като тя на процедура не работи”.

Това съобщи изп. шеф на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов в студиото на „ Плюс-Минус. След новините” по Нова тв.

„ Цената на тока се дефинира съгласно търсенето и предлагането, само че с тази специфичност, че от страната на предлагането има един монополист, какъвто е БЕХ, който предлага огромната част от електрическата енергия на пазара и доста елементарно цената може да бъде манипулирана. Именно поради това се реализират тези високи ценови нива”, уточни още той.

Според него казусът е точно крайната цена на тока, на която електрическата енергия доближава до българските предприятия.

„ Те са високо енергоинтензивни, защото цяло българската промишленост използва повече електрическа енергия и надлежно високата цена удря непосредствено върху конкурентноспособността на продуктите, които те оферират на международния пазар”, безапелационен бе Добрин Иванов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР