Трудно е да се намери нещо, което вече не е

...
Трудно е да се намери нещо, което вече не е
Коментари Харесай

Скритият град: Подземното съкровище на Флоренция

Трудно е да се откри нещо, което към този момент не е виждано във Флоренция, като се има поради вниманието, което градът получава от епохи. Но в това се крие и предизвикването: Да се намерят истински гледни точки и невидими страни на Флоренция. Но „ невидимо “ е идея, която се простира оттатък образното измерение. Може да има места или обстановки, които в действителност не са били виждани преди, както и други, които познаваме, само че ни наподобяват разнообразни поради промяната на гледната точка.

Като част от план, поръчан от Publiacqua през 2020, в партньорство с Университета на Флоренция, архитектът и фотограф Давиде Вирдис увековечава малко прочут под земята театър. Акведуктът е сврян под региона на Форте Белведере и площада Микеланджело.

Ето какво споделя Вирдис:

„ Изглежда съвсем като крипта на черква или катедрала, до момента в който в действителност е цистерна на акведукт. Избрах да да не се лимитирам до търсенето на официална суровост, която е типична за архитектурната документи, в интерес на по-голямото прочувствено ангажиране с атмосферата.

„ Историческата инфраструктура на акведукта има основна линия, външна обвивка, в сходство с значимостта на неговата роля за живота на общността.

Опитах се да предам страстта от откритието, чудото да попадна на ненадейно място, записвайки единствено видяното от очите, без да трансформирам нищо с включване на спомагателни светлини. Слабата светлина изискваше окото ми да свикне, камерата да има същото време за акомодация с дългите експозиции. Построен през 1860-те, когато Флоренция става столица на Италия, снимах акведуктите Carraia и Pellegrino, конструкция под площада Микеланджело, където хората се любуват на аперитив. Това е мястото, където водата на река Арно се изпомпва и циркулира към Флоренция. "

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР