Трудно е да се намери човек, който да не знае,

...
Трудно е да се намери човек, който да не знае,
Коментари Харесай

Това са витамините, които не трябва да комбинираме

Трудно е да се откри човек, който да не знае, че витамините и минералите би трябвало да участват в храната. Мнозина имат вяра, че колкото повече витамини употребяват - толкоз по-добре. Това не постоянно е по този начин. Някои могат да блокират усвояването на организма от други витамини и минерали. Ето за какво, с цел да доставим на тялото потребни субстанции, е значимо да знаем по какъв начин те могат да се комбинират между тях.

Витамин С

Човешкото тяло не може да синтезира този витамин, тъй че би трябвало да си го набираме посредством артикули или препарати. Витамин С не може да се съхранява даже за един ден. Трябва да се употребява всекидневно. Особено богати на витамин С са грейпфрутите, лимоните, портокалите, ягодите и малините. Витамин С забавя абсорбцията на витамин В12, тъй че не би трябвало да ги комбинирате. Тъй като витамин С е антиоксидант, той се всмуква най-добре дружно с витамин Е.

Витамин В1 (тиамин)

Тиаминът се всмуква добре от тъканите в композиция с калций и магнезий, защото тези минерали понижават неговата разтворимост във водната среда на тялото.

Витамин В2 (рибофлавин)

Рибофлавинът се всмуква добре в композиция с витамин В6. В наличието на медни йони, цинк и ферум абсорбцията на витамин В2 се забавя.

Витамин В6 (пиридоксин)

Пиридоксинът улеснява усвояването на магнезия от организма, добре се подхранва с витамин В2. Пиридоксинът взе участие в синтеза на хемоглобина и предаването на сигнала сред невроните.

Витамин В12 (цианокобаламин)

Микрофлората на тънките вътрешности нормално отделя малко количество от този витамин, само че не задоволително за естествен метаболизъм. Тъй като цианокобаламинът би трябвало да се приема с храната. Основните източници са говеждо и пилешко, черен дроб, морски блага. Растителните артикули не съдържат цианокобаламин. Цианокобаламинът се всмуква по-лошо в наличието на витамин С, тъй че лекарите предлагат да не се комбинират.

Витамин D

Основният източник на този витамин са слънчевите лъчи. Витамин D участва в мазните риби, сиренето и изварата. Основната функционалност е да се подсигурява абсорбцията на калций от организма. При липса на витамин D, калцийът се всмуква по-зле от костната тъкан, заради което съществува риск от остеопороза. Източник на витамин D е рибеното масло от аптеката, което може да се приема с калциеви добавки.

Витамин А

Той е нужен за естественото действие на имунната система, поддържане на зрителната заостреност и хубавичко кожа. Този витамин може да се съхранява в черния дроб. Витамин А предизвиква по-доброто асимилиране на желязото, тъй че може да се комбинира с добавки от желязо. Витамин А се намира в доста храни - моркови, тикви, кайсии, спанак, мляко и извара. / Zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР