Трудно е да изброим всичко, с което Антони Райжеков се

...
Трудно е да изброим всичко, с което Антони Райжеков се
Коментари Харесай

20 въпроса: Антони Райжеков

Трудно е да изброим всичко, с което Антони Райжеков се е занимавал през годините. Ако тази визитка се пишеше в разнообразни години, можехме да го опишем като артист и режисьор, пианист, създател на аудио-визуални и танцови пърформанси, а към сегашен миг работите му стоят по-често в галериите и са обвързани с интереса му към всички благоприятни условия на звука като част от актуалното изкуство. В мисленето му за изкуството и технологиите няма консерватизъм.

След над десетилетие във Виена Антони за известно време се върна в България и става част от от ден на ден локални планове, а в този момент работи сред Залцбург и София.

Най-новият му план е в пространството до 25 септември - " До последна капка ", апаратура от статуи, по които тече вода, а звукът се смесва с музика от типичен принадлежности. Резултатът от тази " сонификация " скоро ще бъде публикуван на винил.

Райжеков също по този начин е създател на звуковия дизайн към изложбата " Трябва да си представяме Сизиф благополучен " на Радослав Седевчев, която е в софийската изложба +359 до 24 септември.
Реклама
На 27 септември открива груповата галерия " Колко скоро е в този момент? " в изложба " Структура ", в границите на която Райжеков е един от участниците.

През ноември той ще има галерия в Сингапур, предстоят му още гостувания в Париж и Линц.
Като какъв човек се определяте?
Съвременен актьор или оптимист-скептик, звуков стихотворец, инженер-философ (според кураторката Ралица Герасимова) и експериментатор.
Нещото, в което вярвате безусловно?
Това е подвеждащ въпрос. Струва ми се нездравословно да се има вяра безусловно в каквото и да е. Фанатично е, само че имам вяра в трансформационния капацитет на актуалното изкуство, интернет, хумора и положителните другарства.
Реклама Любимият ви миг от деня?
Когато си лягам, постоянно тъкмо преди изгрев.
Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Предизвикателството и невъзможността са съществени градивни съставни елементи в моите работи.
Кое е най-голямото ви достижение?
Че съумях да напусна България през 2007 година Като че ли в този момент мога да съм малко по-полезен тук.
Как си почивате?
Нямам сходна процедура в последно време. Може би съм изгубил изцяло способността да си почивам. Имаше едни диви, трудно-достъпни места, без ток и мрежа на морето, където си припомням имах прочут триумф в региона на почивката, само че това беше някъде преди към 15 години. Опасявам се и че тези места към този момент ги няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР