Трудно е да говорим за доверие след три спрени мащабни

...
Трудно е да говорим за доверие след три спрени мащабни
Коментари Харесай

Трите мащабни проекта, оставили под въпрос отношенията между Русия и България

Трудно е да приказваме за доверие след три спрени огромни плана, в условия от време на време на остро опълчване сред Европейския съюз и НАТО от една страна и Русия - от друга. В изискванията на наказания, на ограничаващи режими, както и след недалновидно политическо говорене през последните години ", съобщи президентът Румен Радев през вчерашния ден от Сочи.

За кои три огромни плана обаче приказва Радев?

Първият от тях е към този момент "съживеният " план на атомната електроцентрала "Белене " . Това е третият й рестарт след 2012 година, когато Народно събрание гласоподава замразяването й.

Екоминистърът даде "зелена светлина " за градежа на АЕЦ "Белене "

Руският нуклеарен холдинг "Росатом " разгласи, че е подготвен да взе участие в плана, макар неяснотата по какъв начин и по кое време ще бъде издигнат.

Правителството ни съобщи, че няма да харчи пари за "поредното рестартиране на "Белене ", само че генералният шеф на "Росатом " Кирил Комаров уточни, че "няма вложител в света, който да е подготвен да осъществя план, без да получи гаранции за него ".

Президентът Радев в Русия, изиска "Български поток "

Според Комаров най-перспективният и верен вид за България е да осъществя АЕЦ-а на правилото, по който сега се строи "Пакш”-2 в Унгария.

Там държавното управление е наело "Росатом” да построи централата, като е изтеглило междудържавен заем. Целта е след това токът от централата да се продава на ниска цена в страната и по този метод да се подтиква националната стопанска система.

ГЕРБ желае да строи АЕЦ „ Белене “ без държавно присъединяване

Все отново ориста на над 30-годишния план за втора атомна централа у нас остава неразбираема.

Руски сенатор към България: Добър урок за София

Вторият план, за който президентът Радев загатна, е прекратеният през 2014 година план за газопровода "Южен поток “ . Тогава съветският президент Владимир Путин подписа в Анкара нов контракт за построяването на "Турски поток “.

Като причина за решението си, съветският държавен глава показва "липсата на единодушие от основния сътрудник България “.

Той упрекна Европейския съюз в непреклонност и отвращение да си сътрудничи с Москва, и даже заплаши, че газовите потоци към Европа може да бъдат понижени и пренасочени към Азия.

И по този начин до 2018 година, когато българският президент Румен Радев прокарва концепцията за "Български поток “ преди срещата в Сочи - 10 години след последната публична среща сред водачите на България и Русия.

Държавният глава показва, че подобен метод се диктува от здравия разсъдък.

"Както за Русия, по този начин и за България, логически избор за разширение на доставките на съветски природен газ в Европа, е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим директно съветски газ на черноморското крайбрежие на България ", споделя Радев в изявлението си за съветския вестник „ Коммерсант “ в навечерието на заминаването си за Руската федерация.

Така, в сянката на възраждането на два спрени плана, остава все по този начин неосъщественият интернационален енергиен план за нефтопровод "Бургас-Александруполис ".

Споразумението за съдействие в построяването и употребата му е подписано в Атина през 2007 година от съветския президент, българския министър-председател тогава Сергей Станишев и гръцкия му сътрудник Костас Караманлис.

Строежът стартира да провокира рецензии поради разположението на тръбопровода и инсталациите на територията на Община Бургас. И освен.

Експерти виждат прекомерно лимитирани благоприятни условия за износ на огромни спомагателни количества съветски нефт през Черно море и нуждата от ориентиране на горивото в други страни.

От геополитическа и стопанска точка също планът би уязвил ползите на Турция, свързани с транзитирането на енергоресурси. Югоизточната ни съседка се утвърди като съществена директна страна на природен газ и петрол, освен това освен от Русия, само че и от Азербайджан, както и от Иран.

Съществуваха обаче и отзиви, че съглашението за плана не е задоволително преференциално за страната ни и ползите на България (включително и във финансовата част), не са задоволително предпазени.

Страховете на хората бяха, че при възможен огромен нефтен разлив ще бъде обиден целият Бургаски залив, като е допустимо и морето на Турция да бъде отровено. През 2009 година Поморие организира референдум, на който 98,97% от хората се афишират срещу построяването на "Бургас-Александруполис “.

Ще бъде ли съживен и този план - остава неразбираемо.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР