Трудно е да бъде пробита електронната ни поща при получаването

...
Трудно е да бъде пробита електронната ни поща при получаването
Коментари Харесай

Експерт за защитата на личните данни: Внимавайте в патакламата от писма да не направите голяма беля

Трудно е да бъде пробита електронната ни поща при приемането на писма с искане за единодушие или отвод за използването на нашите персонални данни. По-скоро може някой да злоупотреби с нас и в „ патакламата “ от писма да бъде злоупотребено с непознато име и да си дадем данните на не който би трябвало. Това сподели пред БНР специалистът по киберсигурност Христо Ласков във връзка десетките писма, с които онлайн търговците на артикули и услуги засипват клиентите поради новият правилник за отбрана на персоналните данни GDPR.

„ Вече има явен правилник, по който фирмите, чиито артикули или услуги използваме, имат съответните отговорности за това по какъв начин събират, съхраняват, оперират, заличават или изтриват нашите персонални данни. Имаме цялостното право във всеки един миг да желаяме от всяка компания, чиито клиенти сме, каква информация съхранява за нас, с кой е била споделена и, респективно, можем да желаяме да бъдем „ забравени “. Най-строгата глоба за неспазване условията по регламента е санкцията до 4% от годишния оборот на компанията или 20 милиона евро – което от двете е по-високо “, уточни той.

GDPR не изключва профилиране или приемане на преписка, в случай че не желаяме това категорично, добави специалистът

Регламентът не е нищо повече от въвеждане на условия за съблюдаване на правила, които по този начин или другояче всеки, който развива някакъв бизнес, би следвало да съблюдава, добави той. Ласков показа, че е получил имейли от доста услуги, на които даже е не запомнил, че е бил клиент, които са поискали още веднъж единодушие да боравят с данните му и е употребявал момента, с цел да се откаже от тях. Експертът прикани потребителите този път да прочетат общите условия, с които се съгласяват.

„ Според мен, би трябвало да го създадат. Сигурността ни и отбраната ни не е еднократен развой. Това че през днешния ден съм упорствал едни параметри, не значи, че те няма да са се трансформирали на следващия ден. Отговорното държание изисква един път на 3 до 6 месеца да сменяме пароли. Около 60% от пробивите на сигурността се дължат точно на слаби пароли или други неглижиране от страна на потребителите и опазване на default-ите, които идват по дифолт от производителя “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР