Трудни времена настъпиха за европейската умерена десница. Неубедителното й представяне

...
Трудни времена настъпиха за европейската умерена десница. Неубедителното й представяне
Коментари Харесай

Колебливият отказ на евроконсерваторите от Орбан

Трудни времена настъпиха за европейската умерена десница. Неубедителното й показване на изборите в Белгия, Люксембург и Бавария провокира мрачни интуиции за огромното предизвикателство, което я чака през пролетта - вота за Европейски парламент.

На фона на интензивно организиращия се фронт на силите, искащи коренен завой в политиката на Европейския съюз и даже премахването му, фамилията на умерените десни, диктуващи политиката в Брюксел, взе мъчно решение: да изгони от редиците си унгарския водач Виктор Орбан, който от дълго време е обект на голям брой рецензии, само че партията му "Фидес " продължава да членува в Европейската национална партия и нейната група в Европарламента. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи пред френския вестник "Монд ", че за Орбан и неговата групировка нямат повече място в Европейската национална партия - без значение че го "уважава като човек ".

През последните години бяха впечатляващи електоралните неуспехи на социалдемократическите партии. Европейската реакция по отношение на Орбан обаче показва, че и десноцентристките са на кръстопът и не знаят накъде да тръгнат. Корените на казуса са в близкото минало. След солидното си разширение в Източна Европа Европейският съюз е все по-затруднен от обстоятелството, че неговите страни членки са мощно разграничени във връзка с ценностните си системи и традициите си. Тези разминавания си проличаха при финансовата рецесия от 2008-а и последвалия интервал на ограничения, които подхраниха разочарованието от Европейски Съюз у някои от южните му членки. Те още повече се ускориха след бежанската рецесия от 2015-а, когато редица южно-, централно- и източноевропейски страни се надигнаха против демократичното отношение към миграцията, защитавано от Ангела Меркел. Тогава се видя, че някои от политиците от тези страни като че ли избират Евросъюзът да действа по-скоро като икономическо обединяване, а въпросите за националните полезности, върховенството на закона и отбраната на границите да бъдат решавани на национално равнище.

Различни коментатори даже стигнаха до извода, че тези две рецесии са посочили, че Европейският съюз е отслабен от надълбоко, даже непреодолимо разделяне по въпросите за идентичността и стопанската система. И в случай че не съумее да се оправи с имиграционния проблем, дълбоките разделения вътре в него ще доведат в дълготраен проект до сериозна и евентуално необратима фрагментация.

За самия Орбан фактът, че Брюксел се обърна против него, е удостоверение за обвиняванията му, че демократичните елити вътре в европейските институции се опълчват на всеки опит да бъде предпазена националната страна от наднационалния план, който се провали в преодоляването както на финансовата, по този начин и на миграционната рецесия. Основателни или не, причините му намират необятен банкет както в Унгария, по този начин и отвън нея. На фона на спора му с Брюксел неговата партия "Фидес " получи на миналогодишните парламентарни избори 49 на 100 от гласовете - с 3 на 100 по-малко от историческия й връх през 2010-а. Според последни изследвания сега "Фидес " води с 40 процентни пункта пред втората по известност политическа мощ в страната - ултранационалистите от "Йобик ". Същевременно хората в Европейски Съюз всеобщо показват отрицание към метода на Брюксел във връзка с миграционната рецесия - от 58 на 100 в Холандия през 84 на 100 в Швеция до 92 на 100 в Гърция.

Казано в резюме, сега има доста гласоподаватели, които са възприемчиви към настояванията на Орбан обособените страни членки да имат по-силен глас при приемането на решенията, засягащи всички, и евентуално това ще даде своето отражение при изборите за Европарламент следващата година. И до момента в който рейтингът на френския президент Еманюел Макрон гони нови дъна, а съдружниците на Ангела Меркел в Германия стоят все по-нестабилно, Орбан и неговите съдружници, основен измежду които е италианският вицепремиер Матео Салвини, се радват на мощна поддръжка от гласоподавателите. Подкрепа за Салвини показват 60 на 100 от италианците.

Всъщност един от рисковете от остракирането на Орбан е в това, че по този метод ще бъдат циментирани съюзите сред националистите. При изхвърлянето на Орбан и "Фидес " от Европейската национална партия те или ще стартират собствен общоевропейски план, или ще се причислят към някой от към този момент съществуващите такива. Европейската национална партия нееднократно бе упреквана поради това, че търпи Орбан в редиците си, макар че с държанието си той потъпква съществени европейски правила като върховенството на закона, свободата на пресата, гражданското общество и независимостта на образованието. Критиците й акцентираха, че тя постъпва безпринципно, с цел да не се лиши от гласовете на партията му в Европарламента. Вероятно тези причини имаха своето съображение, само че не трябва да се изключва от уравнението и страха от "развихрянето " на Орбан след изгонването му от ЕНП, както и по-скоро илюзорните очаквания, че до момента в който той членува в огромното консервативно семейство, към момента има късмет да бъде обуздаван най-малко в известни граници.

Така или другояче, държанието на ЕНП бе възприемано като лицемерно. От рецензиите не се избави и Манфред Вебер, ръководителят на парламентарната й група, който разгласи кандидатурата си за идващ ръководител на Европейската комисия с благословията на Ангела Меркел. Смятан за сдържан и избягващ крайностите, Вебер избягваше да подлага на критика Орбан, с цел да не дистанцира от себе си членове на политическото семейство и по тази причина бе подозиран в благосклонности към него.

В внезапен контрастност с неуверените позиции на Вебер се разгласи неговият съперник от ЕНП за ръководител на Еврокомисията - някогашният финландски министър председател Александър Стуб. "По отношение на полезностите изборът е - или си с нас, или си някъде другаде ", посочи той и разгласи, че не желае да членува във групировка, в която е включена партията на Орбан.

След неуспеха на баварската християнсоциална партия да притегли гласове със заемки от арсенала на крайната десница, наподобява, че в редиците на европейските консерватори се избистря концепцията, че единственият метод да се показват почтено през пролетта е да заемат по-категорични позиции, основаващи се на европейските полезности.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР