Трудни седмици предстоят на израелския премиер Бенямин Нетаняху - битката

...
Трудни седмици предстоят на израелския премиер Бенямин Нетаняху - битката
Коментари Харесай

Нетаняху загуби, но Ганц не спечели

Трудни седмици предстоят на израелския министър председател Бенямин Нетаняху - борбата за оцеляването му ще продължи с дни или седмици съгласно първите данни от екзит пол след изборите за Кнесет. Вторият парламентарен избор за последните пет месеца евентуално ще приключи с доста дребна разлика сред партията на Нетаняху, дясната " Ликуд ", и " Синьо и бяло " на главния съперник, някогашния шеф на генералния щаб на армията Бени Ганц.
Както дясната коалиция на " Ликуд ", по този начин и главният й противник " Синьо и бяло " на Бени Ганц, чакат да получат по към 32 места. След отчитането на местата, получени от главните или евентуалните им съдружници, двете партии могат да получат поддръжката на 55-56 депутати от общо 120. Ганц даде обещание, че ще работи за сформирането на необятно държавно управление на националното единение, което да показва волята на народа. Нетаняху от своя страна ще се стреми към мощна ционистка коалиция.
Очаква се към този момент необвързаната партия " Нашият дом Израел " на Авигдор Либерман, бивш съдружник на Нетаняху, да получи 8-9 места в Кнесета. Лидерът на националистическата световна групировка към този момент прикани за " държавно управление на националното единение ", само че без ултраортодоксалните еврейски партии. Това състояние припомня за парламентарните избори през април, след които Нетаняху не съумя да образува държавно управление.
Както Ганц, по този начин и Нетаняху евентуално ще имат потребност от поддръжката на дребни партии - което значи, че дребни разлики в формалните резултати може да имат доста въздействие върху състава на идващото израелско държавно управление.
В опит да завоюват поддръжката на израелците с десни убеждения и заселниците, и двамата водачи се пробваха да употребяват обещанието, че Израел ще разшири границите си в палестинската територия. Миналата седмица Нетаняху даде обещание да анексира до една трета от окупирания Западен бряг. Ганц бързо упрекна политическия си конкурент, че му е откраднал концепцията.
Тази година арабските партии в Израел се явиха с обща листа в опит да получат повече въздействие. Както и при предходни избори, Нетаняху ускори антиарабските си изявления в опит да притегли крайната десница. Това обаче може да е имало противоположен резултат, споделя Адед Абу Шахед, общински консултант от арабски генезис в Яфа. " Изказванията на Нетаняху дадоха на арабите чувство за значителност - че техните гласове имат значение ", акцентира той.
Арабските гласоподаватели наподобява в действителност са дали своят вот всеобщо, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Според израелски медии, изборната им интензивност е надхвърлила 60%, спрямо 49 на 100 на изборите през април.
Неясният резултат от изборите самичък по себе си е позорен удар за 69-годишния Нетаняху, запазил премиерския пост за рекордно дълъг период. Освен това резултатът слага бъдещето му в сериозна заплаха: като министър председател, той би могъл да резервира поста си, даже в случай че му бъде повдигнато обвиняване. Би могъл и да накара съдружниците си да му дадат имунитет. Като министър или народен представител обаче би му се наложило да подаде оставка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР