Трудни дни преживява Турция. Рязкото обезценяване на турската лира на

...
Трудни дни преживява Турция. Рязкото обезценяване на турската лира на
Коментари Харесай

Турските бизнесмени се мобилизират за отпор срещу валутната криза

Трудни дни претърпява Турция. Рязкото обезценяване на турската лира на фона на фрапантното повишение на котировките на $ и на еврото преди една седмица / датата 7.08. бе наречена черен петък/ шокира финансовите пазари и икономическите среди. Как турският бизнес реагира на рецесията, има ли риск за утежняване на търговскоикономическите връзки на Турция с България и с други страни разяснява ръководителят на турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Република Турция Осман Ак в изявление за Българска телеграфна агенция.

" Смятам, че успяхме да преодолеем суматохата от началото, макар че като цяло рецесията не е отминала ", уточни предприемачът. В същото време, защото в основата на рецесията стои съзнателно капризното поведение на Съединени американски щати, тя отключи и една нова синергия в Турция, на националния инстикт на противопоставяне ", показва той. По думите му в Турция не е елементарно жителите да се сплотяват към една концепция, има разлики в политически и обществен аспект, само че стане ли дума за народен интерес, тогава се консолидират. " Така се получи и в този момент и това е значим фактор, който Вашингтон не регистрира. Всъщност Тръмп от дълго време дебнеше комфортен миг, с цел да съкруши Турция стопански, тъй като не може да си послужи с военни интервенции, както прави в други райони, защото Турция членува в НАТО.

Моментът бе определен умишлено, през септември-октомври Турция би трябвало да изплати част от отговорностите си към задграничните банки. Планът му бе страната да се докара до неспособност да покрие отговорностите си, да сковава външната търговия, да бъде притисната посредством банките, само че считам, че проектът няма да успее ", означи той. Според Осман Ак за рецесията има аргументи и от вътрешноикономически темперамент. " По-малката картина на рецесията включва ред наши неточности, които в действителност приготвиха почвата. Ясно беше, че бюджетният недостиг и дефицитът по настоящите сметки ще бъдат коз за Съединени американски щати, които се възползваха. Постигайки бърз стопански напредък, вместо да влага облагите в индустриалните действия, Турция стартира да влага повече в областта на потреблението. Нарастването на потреблението се трансформира в табиет за популацията, настани се презумцията, че всичко е 100 на 100 справедливо, че това ще продължава постоянно. Но това е неправилно мислене. Когато разполагате с избран капитал, с избран бюджет, и го вложите в производството, тогава имате право да харчите облагата както желаете. Но когато имате задължения и се насочвате към непрестанно ползване, значи, че харчите не лични, а непознати капитали. Това важи за персоналния, за фамилния бюджет, а също и за държавния бюджет. В това се състои националната ни неточност. Смятам, че валутната рецесия е мотив, с цел да се възвърне здравият разсъдък в Турция ".

На въпрос какви съответни ограничения се възнамеряват, той отговори: " Тези дни организираме срещи с ръководители на бизнес препоръки с разнообразни страни, беседваме и в управлението на Съвета за външноикономически връзки, ясно ни е, че обстановката не е лека, само че няма място за суматоха. Общата концепция, към която се обединихме, е, че ще насочваме вложения основно в производството, ще се употребява валута единствено при належаща нужда, т.е. единствено от тези компании, чийто бизнес е обвързван с външна търговия. Главното, което желая да подчертая, е, че работодателите няма да редуцират служащи. Това е доста значимо и внесе утешение в обществото ". А ще има ли, " стягане ли коланите ", известен въпрос, който непроменяемо се задава при рецесии? " Затягане на коланите безусловно ще има. Но не в посока на стесняване на обществените фондове, а в посока на ограничение на разхищенията, на разточителството. Към момента в Турция има съществено благосъстояние от капитал, който се къта под дюшеците.

Това благосъстояние, тези пари би трябвало да се насочат за вложение в стопанската система, в производството, за стабилизирането му със съответни ограничения в народен мащаб. " Осман Ак не чака мощен отлив на европейски вложители от Турция. " Финансовото министерство разгласи пакет от ограничения за поддръжка на стопанската система на страната. Банките в страната ще продължат да отпускат заеми, а за запазването на парите на фирмите се планува еластичност при периодите за погасяване на заемите. Банките няма да изискват от фирмите, изтеглили заеми, да погасяват частите от отговорностите по заемите, зародили поради измененията във валутните курсове. Освен това, клиентите на турските банки ще бъдат уведомявани за отговорностите по заеми, за съществуване на чекове без покритие, което няма да ограничи достъпа до заеми. Искам да подчертая, че това са доста значими решения, към които бизнесът се консолидира. Освен това, значим миг е, че турските банки остават постоянни, което е позитивен актив спрямо рецесията през 2001, когато банковата система на страната претърпя структурни промени ". По думите му европейските пазари ще бъдат предпочитани за Турция.

" Износът ни през предходната година надвиши 142 милиарда $, над половината е за европейските страни ", уточни той. " Европа е доста значим пазар за нашата страна. Особено в миг като настоящия, защото някои европейски водачи също са обезпокоени от държанието на Америка. Вярвам, че в този момент е моментът, с цел да се разрешат някои проблеми, които имахме с Европа. По иницатива на Съвета за външноикономически връзки организирахме заседание с ръководителите на бизнессъветите с европейските страни и набелязахме редица начинания. Идния месец /28-29 септември, б.а/ президентът Ердоган ще посети Берлин и ще беседва с Ангела Меркел. Смятам, че срещата е извънредно значима на фона на сложния интервал, който се изживя в турско-германските връзки и ще отключи нови благоприятни условия ". Ак отговори и на въпроса по какъв начин ще се развиват връзките с България и с българските бизнес среди. " България също е предпочитана за нас, тя е четвъртият по величина пазар за турските артикули след Германия, Италия и Румъния.

Българските туристи са забележителен контингент, пазарите в пограничните региони печелят главно от български купувачи. Както преди време ние успяхме да убедим турските вложители, че държавната политика на България е добра за привличане на задграничните вложители и ги убедихме да влагат в България, по този начин ще постъпим в този момент ние с българските сътрудници и другари. Подготвяме организирането в България на конгрес за капиталовата политика на Турция, с присъединяване на министъра на търговията госпожа Рухсар Пекджан.

Пак през тази есен София ще бъде хазаин на българо-турски бизнес конгрес, евентуално с присъединяване на българския министър на стопанската система Емил Караниколов и виновни представители на двете страни. Подготвяме сходни начинания и в балканските страни. Наясно сме, че ще има предубедени, които ще употребяват рецесията, с цел да отклоняват вложителите от Турция, само че ние ще споделяме и с тях, ще ги убеждаваме. Както споделих и първоначално, ще активизираме всички сили, с цел да преодолеем рецесията с колкото се може по-малко загуби ", акцентира той. Подчертавайки, че има личен бизнес в България, който е основан в Ботевград, Осман Ак уточни: " Валутната рецесия не засегна нашите индустриални мощности в България, само че това не отстранява нашата отговорност като компания. По-важна е обстановката в страната, както и стъпките, които ще подхващаме за изхода от рецесията ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР