Труд Както Varna24.bg информира, министърът на околната среда и водите и

...
Труд
Както Varna24.bg информира, министърът на околната среда и водите и
Коментари Харесай

РИОСВ с подробности за проверката на опасния склад с пестициди край Варна

 Труд Както Varna24.bg осведоми, министърът на околната среда и водите и зам.-главен прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева  ревизираха рисков склад с над 24 тона прахообразни и към 8 тона течни пестициди. Обектът е с пропаднал покрив, повредени стени  и се намира наоколо до с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна. Проверката е по отношение на предписание на ВАП за осъществяване на инспекции за нерегламентирано предпазване на негодни за приложимост препарати за растителна отбрана в страната.

Складът до с. Неофит Рилски беше тестван и оценен от Регионална инспекция за опазване на околната среда като високо рисков. 

" Скоро е можело складът да се наводни и единствено с помощта на кмета не се е стигнало до там “, сподели министър. В склада покрай село Неофит Рилски препаратите нямат опаковки и етикети, което ги прави още по-опасни, сподели шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна Христина Генова. " Програмата за неутрализиране на пестицидите, която започнахме, беше по искане на прокуратурата откакто сигнализирахме за такива обстановки с пестициди в цялата страна. Не всички хранилища са в неприятно положение, по тази причина напътствията са препаратите от рисковите места оптимално бързо да се изнесат и обезвредят. След като се извадят, се преопаковат в бидони и се изпращат за изгаряне в чужбина с нотификация. Докато не стигне този резервоар до инсинератора за изгаряне, интервенцията не се смята за завършена. Унищожаваме ги по разпоредбите “, безапелационен беше министърът.

Проверката в с. Неофит Рилски е в осъществяване на наредбите на ВАП от 29.07.2020 година и заповед на министър Димитров. Досега според заповедта са тествани 225 склада в цялата страна. От тях все още 37 склада са избрани като рискови по повод местоположението им по отношение на водни обекти, заплаха от заливане и положение на структурата, евентуалната заплаха от замърсяване на повърхностните, подземните води и почви. При предходни акции бяха разчистени 8 склада със 110 тона пестициди.

Във Варненско в хранилища се съхраняват 505 тона пестициди, а в допълнение в ББ-кубове има 250 тона негодни за приложимост препарати за растителна отбрана. " Преди години препарати са сложени в контейнери, в този момент би трябвало и самите бетонни контейнери да унищожаваме. Някога след време, в случай че потекат и не сме взели ограничения, ще коства доста скъпо на страната “, сподели министър Димитров.

През последните две години по Българо-швейцарската стратегия за съдействие са обезвредени 3700 тона негодни за приложимост препарати за растителна отбрана. За тази година държавното управление е гласувало още 10 млн. лева, с които ще бъдат изнесени и обезвредени към 1100 тона. " Ако до момента всяка година за миналите 20 години са ги обезвреждали, нямаше да имаме този проблем, а вместо това те са местени от склад на склад. Сега ги извеждаме на особено лицензирана площадка отвън обитаемо място и изчакваме известието. За един месец ние организирахме процеса за утилизация в Европа. През идващите 3 месеца до към 15 декември би трябвало да приключим с всичко “, сподели министър Димитров. Той изясни, че обезвреждането ще се реализира във Франция – единствената страна, която се е съгласила.

  " Предотвратихме заплаха от продължаващо замърсяване на почвите, водите или пък непосредствена заплаха за здравето на  хората. Работата стартира доста интензивно през цялото време, на няколко такива обезвреждания присъствахме аз и наблюдаващите прокурори, с цел да следим всеки стадий от процеса, да следим крайния резултат и успеваемостта на работата на контролните органи. Твърде рано е да се персонализира отговорността, в случай че стигнем до подобен извод, ще съобщим “, сподели зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева.

В инспекцията на склада край с. Неофит Рилски участваха и шефът на дирекция " Управление на отпадъците и запазване на почвите “ Славея Стоянова, кметът на Община Ветрино Димитър Димитров, регионалният шеф на Варна, както и зам.-областният шеф Петър Манчев.

Старите препарати за растителна отбрана са насъбрани преди 1990 година в тогавашните Трудово-кооперативно земеделско стопанство и Административнопроцесуален кодекс, като част от пестицидите са в течно, други в прахообразно положение. В интервала 2015-2019 година беше осъществен план " Екологосъобразно неутрализиране на излезли от приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност “ от ПУДООС, финансиран  по Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Проектът беше пилотен и по него бяха изнесени от страната и унищожени 3847 тона негодни за приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана, които се съхраняват в хранилища на територията на цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР