Труден е моментът за Пентагона, в който няма постоянен министър

...
Труден е моментът за Пентагона, в който няма постоянен министър
Коментари Харесай

Пентагонът е без шеф, а САЩ са изправени пред множество глобални заплахи

Труден е моментът за Пентагона, в който няма непрекъснат министър на защитата. Администрацията на Тръмп се бори с ескалиращата рецесия с Иран, извънредно и спорно разполагане на войски към границата сред Съединени американски щати и Мексико, съвсем две десетилетия война в Афганистан и закъснение на договарянията със Северна Корея за нейната стратегия за нуклеарни оръжия, написа Лолита Балдор за " Асошиейтед Прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

На фона на всичко това, настоящият министър на защитата Патрик Шанахан се отдръпна тази седмица и индивидът, който краткотрайно го размени, наподобява е изправен пред правни трудности. Това е извънредно равнище на неустановеност за едно от най-важните работни места в администрацията.

" Това е доста мъчно време. С всичко, което се случва в Иран и всички провокации и противопоставяния, и да нямаме министър на защитата по това време, е ужасяващо. Това демонстрира хаоса в тази администрация. Те имат толкоз доста празни позиции, въртящи се порти, в най-чувствителните позиции за сигурността ", разяснява сенаторът демократ Чък Шумер от Ню Йорк. 

Шанахан и неговият плануван заместител, армейският секретар Марк Еспер, посещават Белия дом и други срещи, в това число сесии, на които се разисква по какъв начин военните би трябвало да реагират на свалянето на американски безпилотен аероплан от Иран.

Еспер би трябвало да поеме длъжността настоящ секретар на защитата в среднощ в неделя, а по-късно да тръгне във вторник за среща на министрите на защитата на НАТО. Там ще бъде от решаващо значение за Еспер да убеди съдружниците, че в този момент той е отпред, и че водачите на американската национална сигурност са постоянни и способни да вземат решения, когато са изправени пред ескалиращи закани от Иран, на фона на въпроси от Конгреса.

Междувременно, в Пентагона, юристи разискват по какъв начин да вкарат Еспер през това, което ще бъде много сложен развой в Конгреса. Представители на защитата декларират, че към този момент към момента няма явен път напред.

Основният проблем е, че Тръмп в никакъв случай не е номинирал публично Шанахан в защитата. Той разгласи желанието си да направи това, месеците минаваха, това в никакъв случай не се случваше. В понеделник Шанахан се отдръпна, казвайки, че желае да пощади фамилията си, защото детайлите от фамилни проблеми, свързани с неговия бракоразвод преди десетилетие, станаха обществени.

Тръмп незабавно назначи Еспер за нов изпълнителен секретар, само че заради рестриктивните мерки, изложени в правосъдните решения и законодателството, уреждащо по какъв начин се запълват свободните работни места на най-високо равнище, той ще бъде позволен на работа единствено за към шест седмици.

Законът не разрешава на Еспер да бъде номиниран за тази служба, като в същото време е и изпълнителен секретар. Ако бъде номиниран, той ще би трябвало да се отдръпна и да се реалокира на друга работа, до момента в който Сенатът не гласоподава за неговото удостоверение. И всеки, който реши да попълни краткотрайно мястото - даже за малко време, до момента в който процесът на потвърждаване продължава - ще има лимитирани пълномощия и няма да има цялата власт за взимане на решения, от която се нуждае секретарят на защитата, когато неговата нация е във война в няколко страни и организира огромни военни интервенции в десетки други.

Обикновено висшите ръководители могат да " работят " за 210 дни, само че защото Шанахан в никакъв случай не е бил номиниран, часовникът на Еспер стартира да тиктака на 1 януари, когато предходният министър на защитата Джим Матис подаде оставка. Това ще накара Еспер да излезе от тази роля на 30 юли.

Допълнение към казуса е, че даже в случай че Тръмп желае да номинира Еспер, той ще би трябвало да измисли някой, който да извършва работата, също краткотрайно, за неустановен интервал от време. Тъй като Тръмп в никакъв случай не е номинирал някой, който да размени Шанахан като заместник-министър на защитата, което бе предходната му работа, няма кой да бъде повдигнат като изпълнителен секретар по време на процеса на потвърждаване.

Докато депутатите показаха първична поддръжка за Еспер, който е добре прочут и преди този момент е служил в комисиите като законодателен личен състав, няма гаранция, че ще получи бързо утвърждение.

Като някогашен изпълнителен шеф на отбранителния контрактор Raytheon, Еспер може да се наложи да се отхвърля от решения, свързани с компанията. Това може да включва сензитивните договаряния с Турция за закупуване на съветска система за противоракетна защита и противоположната оферта на Америка за създадена от Raytheon - системите " Пейтриът ".

Законодателите също показаха неспокойствие с огромния брой настоящи ръководители в администрацията на Тръмп. При Тръмп, минимум 22 от 42 души в топ кабинета са краткотрайни или и.д., малко над половината.

За разлика от тях, данните, събрани от професора по политически науки в Йейл Кристина Кинейн, демонстрират, че от 1977 доникъде на април тази година - администрациите на президента Джими Картър до първата половина на Тръмп - 266 души са заемали постове, като седемдесет и девет от тях са били и.д., или 3 на 10.

Тръмп споделя, че обича да назначава краткотрайно изпълняващи длъжностни лица, казвайки на репортерите през януари, " Това ми дава по-голяма еластичност ".

Практиката разрешава на Тръмп бързо, краткотрайно, да поставя съдружници на значими позиции, като в същото време заобикаля процеса за потвърждаване от Сената, което може да бъде рисковано, когато републиканците ръководят камарата с 53 на 47 гласа.

Друго пояснение е, че при Тръмп процесът на попълване на работни места е муден и изпълнен с неточности.

Досега Тръмп е отдръпнал 63 номинирани, удвоявайки 31 при Обама. Той също по този начин реши да не номинира някои претенденти, откакто разбра, че Сенат ще ги отхвърли, в това число двама претенденти за Федералния запас: предприемачът Херман Каин и консервативният коментатор Стивън Мур.

Освен това, 568 номинации на Тръмп през първата му година на поста са над 100 по-малко от показаните от Обама през този интервал, демонстрират данните.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР