Трудът Ви е достоен за уважение от цялото общество, защото

...
Трудът Ви е достоен за уважение от цялото общество, защото
Коментари Харесай

Професионалния си празник отбелязват днес родните пожарникари

„ Трудът Ви е заслужен за почитание от цялото общество, тъй като е изпълнен с значително опасности, компликации и провокации “ – с тези думи министърът на вътрешните работи Младен Маринов се обърна към сътрудниците си от Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, които означиха с публична гала през днешния ден професионалния си празник – 14 септември. Пожарната работа е гръбнакът на Единната избавителна система в страната, означи вътрешният министър. В този смисъл той напомни, че през последните години беше осъществено изцяло модернизиране на оперативната техника, като за задачата са употребявани всички благоприятни условия, които ни дава участието в Европейски Съюз: Основен приоритет в работата на управленията на Министерството на вътрешните работи и ГДПБЗН е и възстановяване на материално-битовите условия в пожарните служби. Министър Маринов благодари на шефа на ГДПБЗН основен комисар Николай Николов и на чиновниците от всички структури на дирекцията за постигнатото с цената на доста труд, висок професионализъм и морал. „ Помним сътрудниците, които починаха при осъществяване на служебните си отговорности. На този ден отдаваме респект на тях, прекланяме се пред героизма и смелостта им.... “, сподели още министър Маринов.

По традиция празникът бе маркиран с публична гала в двора на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. На нея участваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, парламентарният секретар на Министерство на вътрешните работи Светослав Белемезов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Иванов, ректорът на АМВР старши комисар Неделчо Стойчев, акад. Христо Григоров – ръководител на Българския червен кръст, проф. доктор Красимир Гигов – общоприет шеф на БЧК, генерал-майор Иван Лалов – заместител командващ на Съвместното командване на силите, генерал-майор Венцислав Мутафчийски – шеф на Военномедицинска академия, Малина Крумова – ръководител на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Сред гостите бяха шефове на основни дирекции в Министерство на вътрешните работи и ръководители на структури във ведомството, ветерани, сътрудници и другари.

Молебен за здраве отслужи отец Александър от Българската православна черква, а присъстващите възпламениха свещ в параклиса „ Св. оракул Илия ”, издигнат със средства и непринуден труд на пожарникарите. Министър Маринов и чиновниците сведоха глава и сервираха венци пред мемориала в респект към паметта на починалите при осъществяване на служебните отговорности огнеборци.

По случай професионалния празник на чиновниците от ГДПБЗН и за реализирани високи резултати при осъществяване на служебните си отговорности четирима огнеборци са удостоени с почетното отличие на Министерство на вътрешните работи „ За героизъм и заслуги “. Други седем чиновници са наградени с разнообразни степени на почетния знак на вътрешното министерство. Още 330 пожарникари получават писмена хвалба от управленията на Министерството на вътрешните работи и на ГДПБЗН.

 

Историческа информация

Денят 14 септември е избран за професионален празник на чиновниците от Групово дело “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”  с решение №385 на Министерски съвет на Република България от 13.09.1995 година По този метод е възобновена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 година, когато тази дата е определена за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се организира за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се слага началото на проведеното пожарно дело у нас на национално равнище. В работата на събора вземат участие пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения. Обединение на пожарните служби, унифициране на подготовката на пожарникарите, техническото положение на командите и изработването на единни правила и устави за носене на службата са единствено част от главните тематики и решения на събора. Две десетилетия по-късно този труд дава резултат и организацията на българската пожарна работа е посочена за образец в доста от развитите европейски страни, в това число е обявявана от белгийските медии за най-ефективна и дееспособна на континента.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР