Трудът е доброволен само ако не висиш на социалната помощ

...
Трудът е доброволен само ако не висиш на социалната помощ
Коментари Харесай

Мнения Daily - Гетото няма да го премахнем с илюзиите за "свободен избор"

Трудът е непринуден единствено в случай че не висиш на обществената помощ на страната.
Още по тематиката
И още: Превръща ли се България в демографска пустиня?

Държавата пострада от фокуса и вглъбяването единствено в един закон, вместо да се приказва за политики

И още: Процедурата за избор на изтребител е абсурдна; Хората бягат от Турция вечно
" Ромското включване "

Гетото няма да го премахнем с илюзиите за " свободен избор ".

Една страна не трябва да си разрешава да поддържа и да се помирява с съществуването на гета на своя територия. Либертарианците и някои други разновидности на демократичния светоглед оставят отговорността за съществуването на гетата напълно на жителите им. Съседни вляво от тях демократични посоки отиват в другата прекаленост - непрестанно винят страната и " непросветеното болшинство " за съществуването на гета и за антагонизирането на връзките сред хората вън от и вътре в тях.

Свободният виновен живот на индивида в едно демократично устроено общество изисква личностна еволюция, достигаща до стабилно образувана съвременна персона. Там, където болшинството от популацията остава на нивото на обичайното групово схващане отпреди модерния свят, там демокрацията или е постоянно ограничавана от властнически практики, или е фасадна - прикриваща действително послушание на обичайните общности от техните кланови и/или незаконни водачи, или страната и политическите партии подхващат специфични ограничения и процедури за организирането на тези обичайни общности в групови участници в един субституиран - опосреден, политически либерален развой.

Днес в България имаме фасадна народна власт, в която наред с всички други директни и все по-арогантни нарушавания на правата на жителите имаме и стабилно неофициално съдействие сред корпоративно-политическата олигархия, от една страна, и циганските барони от гетата, от друга.
Протестите от страна на левичарите правозащитници в допълнение способстват за комфортното маскиране и одобряване на този жесток вземане-даване сред главатарите на гетото и главатарите на олигархията. Защо? Защото правозащитниците вопият за невъзможни неща - за оставяне на мира на противозаконното строителство във и към гетата, основават възприятие за виновност на елементарните хора, които постоянно са пострадали от съществуването на гето и не вършат съвсем нищо за разкритие на робовладелския " публичен строй ", който царува в гетото.

Слушайте, гетото няма да го премахнем с илюзиите за " свободен избор ". Трябва да има нужен избор - и за тези в гетото, и за тези отвън него. Само по този начин могат да се смекчат и последователно да се преодоляват враждебните установки на едните към другите, на хората във и отвън гетото. И още нещо - трудът не е непринуден. Доброволен е единствено в случай че не висиш на обществената помощ на страната, т.е. на обществото. Щом висиш, като ти дадат работа - работиш.

---------------Не пей дитирамби на силата, тъй като има някой по-силен.

Новите варвари

Цивилизацията е там, където хората са общителни

Фотограф:
Хиляди години преди да стане съвременно да се приказва за " тирада на омразата ", хората доста добре са знаели нещо доста значимо. А точно, че бруталното говорене рано или късно брутализира нравите и оттова – вкарва принуждение и свирепост в връзките сред хората. Никак не е инцидентно, че думата, с която Аристотел отбелязва " жител " – политес, през днешния ден значи на френски, " вежливост ". Не е случайност и това, че коренът на думата цивилизация (civilization) – civil, на кавалерски британски значи " общителен ".

Колкото по-висока е степента на цивилизованост, толкоз по-учтиви са нравите. " Бихте ли бил по този начин общителен, в случай че не Ви тормози... " не е допустимо да се случи, като поврат на речта, там, където не съществува цивилизация. В такива места, вместо горецитираната вежливост има: " Дай! Марш! Действай, бе! " И назад: колкото по-малко учтиви стават нравите, толкоз по-бързо цивилизацията пропада надолу към безчовечие.

Днес целият свят е в сходна серпантина надолу, само че в България нещата се случват с рекордна скорост. Сякаш оня ден се възмущавахме от първите хули във вестниците, а през днешния ден към този момент през ден гледаме по какъв начин едни хора бият други хора: крепък юноша млати стара жена пред камера; други яки екземпляри бият девойки, тъй като са със забрадки; трети процеждат пренебрежително " от мангал помощ не ща ", след което следва всеобщ търкал; четвърти мачка слепци в курорт - обект на ЮНЕСКО. А изтъкнат политик и сегашен вицепремиер дърпа, бута и попържа, отново пред камера, жена на възрастта на майка си.

Цивилизацията, уважаеми, това е там, където хората са толкоз общителни един с различен, та хванатият от гората дивак да си каже: " Тия са нек’ви педали... " Ако обаче се откажеш от тази вежливост – ставаш тъкмо като хванатия от гората дивак. А най-после той и теб ще набие, тъй като е по-силен на този терен, какъвто щеш да си консерватор-либертарианец-патриот-православен-русофил-тръмпист.

Не пей впрочем дитирамби на силата, тъй като постоянно ще се откри някой по-силен от теб, който да те попилее от пердах. За да избегнат това съревнование по мощ, античните са измислили цивилизацията – ръководството на слабите, просветените и добре възпитаните.

-----------Защо министър председателят ни занимава с храните тъкмо в този момент можем единствено да гадаем.

Хляб наш насъщ

Не трилър, а сапунка

Фотограф:
Заветният ден пристигна - последният епизод от сериала, умислен като вълнуващ трилър за спасението на дребния (източен) консуматор от могъщите (западни) корпорации, бе излъчен " онлайн " по малкия екран. Вярно, кой знае какъв съспенс нямаше, тъй като развръзката беше авансово известна. Въпреки това необятната аудитория е изцяло задоволена. Защото, както ѝ бе дадено, получи " удостоверение " на личното си чувство, че е жертва на подла машинация.

Точно месец по-рано, с присъщия си тип на човек, изтощен от денонощна битка с проблемите, министър председателят разпореди на министрите си да са " неотстъпчиви и безкомпромисни " по тематиката за качеството на храните. Положението, по думите му, е " неприемливо и обидно " като по " времето на апартейда " - " за едни храните в Европа да са с едно качество, а за Източна Европа и за тези пазари - с друго качество, и то по-лошо, което поврежда здравето ".

По-внимателният взор върху изнесените данни приказва, че тези систематизирания, както и внушенията на премиера, направени месец по-рано, имат доста малко общо с действителността. Първо, измежду цялата шумотевица се изгуби така и така незадълбочено упоменатото умозаключение на експертите, че всички изследвани храни не " повреждат здравето ", а са " безусловно безвредни за консумация ". Второ, никой никого не мами и не подвежда. Напротив, всичко е правилно изписано на етикетите и подхожда на действителното наличие.

Трето, внушението за " по-лошо, второ качество " изрично не дава отговор на истината. Вярно, има открити разлики в наличието, само че те не са в " съвсем всички артикули ", а в 7 от изследваните 31. Дали това е доста или малко, е въпрос на преценка. По-важно е да се каже, че няма нито една " шокираща " или " фрапираща " разлика.

Така или другояче обстановката с качеството в българската инспекция наподобява несравнимо по-добра, в сравнение с в словашката. Това съпоставяне обаче бе спестено на българската аудитория. Спестена бе и информация за производителите (дали да вземем за пример определените артикули от една марка са от една и съща страна, цех, серия). Така оповестените резултати от българската инспекция са като цяло подвеждащи и изобщо не потвърждават направения извод за " двоен стандарт ". И с огромна доза сигурност може да се каже, че осъществена по същия метод инспекция ще даде сходен резултат в която и да било страна в Европа. А може би и на разнообразни места в една и съща страна.

Но заради неприятен сюжет и слаби реализатори българският сериал за храните се оказа не вълнуващ трилър, а пошла сапунка. С пропагандна цел в две направления. От една страна, демонстрираш угриженост за хората, доста от които така и така са уверени, че са прецакани. От друга страна, отклоняваш вниманието. Защо министър председателят се присети да ни занимава с качеството на храните тъкмо в това съботно утро, можем единствено да гадаем. Но едно е ясно - " двойният стандарт " при храните оказва помощ да се не помни за другите стандарти, при които е същинското закъснение на България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР