“Труд” научи от свои източнициМика Зайкова бие звънеца за първата

...
“Труд” научи от свои източнициМика Зайкова бие звънеца за първата
Коментари Харесай

Румен Радев свиква парламента на 15 април

“Труд” научи от свои източници
Мика Зайкова бие звънеца за първата пленарна сесия на новото Народно заседание

Бърза се поради празниците

Президентът Румен Радев ще свика първото съвещание на 45-о Народно заседание на 15 април. Това оповестиха пред “Труд” източници, близки до “Дондуков” 2.

Държавният глава още преди дни дал да се разбере, че няма желание да оставя във времето процедурата. По конституция президентът би трябвало да свика новоизбраното Народно заседание най-късно до 4 май. Заради великденските празници обаче Радев желал допустимо най-бързо новия парламент да стартира работа.

На първото съвещание народните представители поставят клетва и публично встъпват в пълномощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се ръководител и зам.-председатели, а дотогава съвещанието се води от най-възрастния народен представител. В състава на 45-то Народно заседание това е икономистът Мика Зайкова (79 г.) от “Има подобен народ”.

На същото съвещание актуалното държавно управление подава оставка. Но даже в оставка както министър председателят, по този начин и министрите не престават да извършват своите пълномощия, до момента в който не бъде определен нов кабинет или не бъде назначено служебно държавно управление при неспособност да се сформира държавно управление. Няма начален или краен период в който президентът би трябвало да започва процедурата за избиране на нов Министерски съвет - единственото изискване е преди връчването на първия мандат той да организира съвещания с всички парламентарни групи.


Мустафа Карадайъ: Бихме подкрепили кабинет на новите партии


Кабинет на новите партии в новото Народно заседание, което да има ясни и точни цели, биха подкрепили от Движение за права и свободи, само че без да вземат участие в него. Това разгласи водачът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ във връзка окончателните резултати на ЦИК.

Според данните в новия парламент най-голяма по бройка е коалиция ГЕРБ-СДС със 75 мандата. “Има подобен народ” - 51, Българска социалистическа партия за България - 43, Движение за права и свободи - 30, “Демократична България” - 27, “Изправи се! Мутри вън!” - 14.

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че няма да поддържат държавно управление на ГЕРБ или Българска социалистическа партия. “ДПС няма да поддържа държавно управление на срутилите се партии - ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Ако предложат кабинет, ние няма да подкрепим. Но България би трябвало да взе участие в общия европейски спор, който тече сега. Затова, водени от грижата за хората и за страната, заявяваме че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно заседание, което да има ясни и точни цели, без да участваме в него”, изясни Мустафа Карадайъ.

По думите му Движение за права и свободи е постигнало доста добър резултат на тези избори. “ДПС е единствената партия, която усили своя резултат на тези избори, до момента в който другите 2 съществени партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия изгубиха над 300 000 едната, над 450 000 - другата или 20 и надлежно 37 мандата. Движение за права и свободи усили своите гласове с над 20 000, а мандатите си с над 4”, съобщи Карадайъ и добави, че Движението не е изгубило нито един мандат от тези, които е имало в предходното Народно събрание.
Зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки: Вотът в Турция да бъде касиран поради нарушавания
Партиите на митинга имат поддръжка



Поздравяваме показаните в 45-ия парламент политически обединения и ги призоваваме да излъчат кабинет, сподели Джамбазки.

Вътрешна македонска революционна организация желае анулиране на вота в секциите в Република Турция, където са установили изборни нарушавания. Това разгласи зам.-председателят на ВМРО-БНД и евродепутат Ангел Джамбазки. От партията изпращат предложение до институциите, които могат да сезират Конституционния съд - Министерския съвет, Главна прокуратура, Върховен административен съд, Върховен касационен съд и Народното събрание.

Описаните нарушавания главно са потребление на език, друг от българския, и попълване на заявления авансово. Хората бяха докарвани на групи да гласоподават за една партия, те не знаеха по какъв начин да се подпишат даже, огромна част бяха необразовани - споделя един от покровителите на Вътрешна македонска революционна организация в турските секции.
Социалисти: Нинова подари успеха на ГЕРБ!
Гласуват за незабавен конгрес

Весела Лечева: Отговорността за неуспеха е на ръководителя!



Вие подарихте успеха на ГЕРБ, а с несъответстващите си решения доведохте Българска социалистическа партия до положение на незначим политически индивид. Това пишат до Корнелия Нинова социалистите от втората по величина организация в страната - Пловдив. “Нямате моралното право да желаете повече доверие посредством режисирани мероприятия”, пишат още от БСП-Пловдив.

“Труд” научи, че Нинова привиква общински и регионални ръководители на Българска социалистическа партия този уикенд в централата на “Позитано” 20. А задачата е да се опита да получи поддръжка против острото недоволство на алените, които желаят оставката ѝ поради загубата на изборите. Социалистите от Пловдив обаче отхвърлят да отидат на крайници на Нинова с претекста, че това ще е “една официална политическа масовка”. “За следващ път това управление на Българска социалистическа партия търси формат за срещи с партийни представители, посредством които да получи индулгенция”, разяснява във фейсбук и депутатът Весела Лечева. Тя съобщи, че отговорността за неуспеха на изборите е на Нинова. Очаквам и като водач на европейска демократична партия да поеме лична политическа отговорност за неуспеха на тези избори, написа Лечева. А социалистите във Видин гласоподаваха на регионално заседание незабавно осъществяване на нов конгрес поради погромните резултати от вота за партията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР