Тройно увеличаване на сечта на дърва за огрев, за да

...
Тройно увеличаване на сечта на дърва за огрев, за да
Коментари Харесай

Как се пълни черна каса? ДПС иска тройно по-жестока сеч в горите

Тройно увеличение на сечта на дърва за огрев, с цел да се поддържат обществено слабите. С този доблестен претекст Движение за права и свободи внесе промени в Закона за горите, които минаха скорострелно на първо четене и в този момент следва одобряването им на второ четене от Народното събрание.

Единствените, които гласоподаваха против законопроекта, бяха 34 депутати от „ Възраждане “ и тримата зелени отпред с Владислав Панев.

За последно Законът за горите беше изменен в края на предходното Народно заседание и влезе в действие на 2 февруари 2023 година Направените тогава промени целяха да се ограничи безконтролната сеч в горите и опцията кметовете да разпределят еднолично кой да получи дърва за огрев.

Сега, няколко месеца преди локалния избор, на процедура се прави опит да се върне остарялото състояние, като се анулира опцията хората да добиват независимо дървесина, в случай че имат съответното уверение за това или разпореждат добива на общинските горски структури, държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства, учебно-опитните горски стопанства.

Реклама

Става въпрос за прословутия член 111 алинея 3 от Закона за горите, който е в основата на всички проблеми с безконтролната сеч, както се изрази Антоний Стефанов, ръководител на асоциацията на частните лесовъди „ Булпрофор “.

Какво значи това на процедура

На процедура, в случай че препоръчаните от Движение за права и свободи промени бъдат гласувани и на второ четене, това значи да се усили тройно сечта на дърва за огрев, сподели екологът и някогашен народен представител от „ Продължаваме промяната “ Александър Дунчев пред Mediapool. По думите му това ще докара до двойно увеличение на дърводобива в цяла България.

Причината е, че се предлага допустимото количество дърва за огрев, което ще се дава на семействата на преференциални цени да скочи от 10 на 30 кубика.

Така при 1.5 млн. семейства, ползващи дърва за огрев това ще докара до годишен дърводобив от 45 милиона кубика, до момента в който в този момент се добиват по 15 милиона кубика дърва годишно, стимулира се Дунчев. По думите му те са задоволителни, с цел да задоволят потребностите на хората.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР