Тройно се увеличи броят на позитивните случаи на COVID-19 в

...
Тройно се увеличи броят на позитивните случаи на COVID-19 в
Коментари Харесай

Тройно се увеличи броят на позитивните случаи на Covid-19 в област Смолян

Тройно се усили броят на позитивните случаи на COVID-19 в област Смолян за седмица, заяви по време на брифинг доктор Мими Кубатева – шеф на Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Смолян.

„ Считаме, че огромният брой на позитивните случаи е вследствие на занемаряване на въведените противоепидемични ограничения и скупчването на доста хора, изключително на закрито място, неспазване на отдалеченост и неносене на марки. Всичко това е причина, с цел да се усили броят на случаите. Основен фактор за ограничение и очистване на инфекцията е персоналната отговорност на всеки за предотвратяване на себе си и близките “, означи доктор Кубатева и прикани жителите на област Смолян да бъдат виновни, с цел да може по-скоро да се върнат към естествения метод на живот.

Тя означи, че за миналата седмица в област Смолян са регистрирани нови 104 позитивни случая на COVID-19, като общият брой за региона е 150.

„ Извършено е епидемиологично изследване на 425 лица. Издадени са 386 наставления, като 95 са на лицата с позитивни проби, а 335 на контактните им лица. Издадено е наставление с заповед за прекъсване на работата на цеха за 14 дни, считано от 8 юни. Издадени са наставления за противоепидемични ограничения на две превозвачески компании, свързани с цеха. Издадено е и наставление за засилени ограничения и цялостна стерилизация на компанията за производства на плетива, в която има седем позитивни проби за ковид “, посочи доктор Кубатева.

Тя добави, че са издадени наставления на 10 лечебни заведения за извънболнична помощ в общините Доспат, Борино и Девин за осъществяване на наложителни ограничения, с цел да не се струпват пациенти на едно място, да се употребяват маски и дезинфектанти.

„ На общопрактикуващите лекари в община Доспат е издадено наставление и за преустановяване на наложителните съвещания и имунизации. Няма нарушавания при 18-те инспекции за болнична помощ и 3 за извънболнична помощ за осъществяване на противоепидемичните ограничения. Медицинските експерти на РЗИ – Смолян наблюдават 10 лица без общопрактикуващ доктор. Отговорено е на над 100 запитвания на телефона и са тествани 2 сигнала “, добави доктор Кубатева.

През миналата седмица от област Смолян са изпратени общи 233 проби за ПСР, като 209 са от РЗИ, 22 от МБАЛ - Смолян и 2 от МБАЛ – Девин.

Общият брой бързи проби е 218, от които шест са позитивни за съществуване на антитела. В РЗИ – Смолян са осъществени 172 бързи теста, от тях 96 са на домуващи в Петково, с което е завършило проучването на всички консуматори и работещи в обществените домове в региона.

„ Резултатите са отрицателни и това е удовлетворяващо. Включени са и проби на хора работили в Пампорово през зимния сезона и проучването им продължава “, уточни шефът на РЗИ - Смолян.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР