Тройният скок е една от най-свирепите дисциплини в леката атлетика.

...
Тройният скок е една от най-свирепите дисциплини в леката атлетика.
Коментари Харесай

Тайните на тройния скок: Как Александра Начева слага един тон на гърба си

Тройният скок е една от най-свирепите дисциплини в леката атлетика. Добрият играч би трябвало да разполага с експедитивност, мощ, експлозивност и пределна централизация.

Супер скачачите бягат с над 30 км/час и понасят натоварване от един звук върху гърба си, и то до момента в който са на един крайник.

Светът на тройния скок е страховито място. Преживяването би осакатило елементарен човек, само че за професионалните спортисти е нещо напълно естествено.

Натоварването е чудовищно – силата, скоростта и техниката би трябвало да бъдат усъвършенствани до най-много.

В суровата реалност спортистите се ускоряват към 30-40 метра – развиват над 30 км/час и се впускат в трите етапи на скока - отскок, стъпка и скок (hop, step and jump).

Именно при отскока се упражнява и най-голяма мощ върху крайници. При това, забележете, в случай че отскачате от дъската с ляв крайник, по-късно при приземяването би трябвало да сте не върху десния, а още веднъж върху левия...

" Такива са разпоредбите. Натоварването е към един звук и по тази причина в никакъв случай не го правете без треньор. ", поучава най-талантливата ни спортистка сега Александра Начева.

17-годишнта пловдивчанка стана олимпийска шампионка на троен скок за девойки в Аржентина през октомври.

Всъщност Александра продължава по превъзходен метод традициите на България в тази дисциплинираност. Последната ни олимпийска шампионка в леката атлетика - Тереза Маринова, завоюва купата в Сидни точно на троен скок.

Маринова и първият треньор на Начева – Ива Пранджета, към момента са в топ 10 на безконечната класация на дисциплинираност с достижения надлежно от 15.20 м и 15.18 м.

Освен олимпийската купа за девойки до 18 години, Начева стана и международната шампионка при по-големите – девойките под 20 години. През 2018 година състезателката на Стойко Цонов скочи 14.18 метра и реализира нов европейски връх за възрастта си.

Във видеото Александра Начева споделя какви са тайните на тройния скок и през какво минава един спортист по време на скока си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР