Троян е първата регистрирана като земеделски производител община, съобщи за

...
Троян е първата регистрирана като земеделски производител община, съобщи за
Коментари Харесай

Първата община, регистрирана като земеделски производител - Троян

Троян е първата записана като аграрни производител община, заяви за Българска телеграфна агенция кметът Донка Михайлова.

„ Общината е и първата, която стартира да създава плодове, зеленчуци, мед, подправки по екологосъобразен метод, без интервенция на химикали, с които да храни децата в детските градини и ясли, и детска млечна кухня с екологично чиста продукция. Това наложи да минем през редица административни процедури, една от които е регистрацията ни като аграрни производител. Това е малко необичайно условие на закона – да се записваме, с цел да произвеждаме продукция върху личната си земя и да я внасяме в личните си детски градини, ясли и детска млечна кухня, само че разпоредбите би трябвало да се съблюдават “, добави Михайлова.

Тя уточни още, че от време на време част от продукцията се насочва също към обществените институции и домакински обществен патронаж.

Общината е записана и като производител на мед.

„ Нашата наслада е обвързвана с това, че съгласно разбор на Регионалната здравна ревизия индикаторите за здравния статус на децата стават все по-добри. Намалява броят на затлъстелите, както и на болните от диабет деца. Считаме, че това е вследствие на здравословното хранене и дейното спортуване “, уточни кметът.

Тя напомни, че производството на Община Троян е почнало преди няколко години със сливова градина, по-късно - и ябълкова. „ Постепенно пристигна и вдъхновението ни да създадем оранжерии. Започнахме с произвеждане на зелени салати, лук, репички, включихме домати, пипер, краставици. Роди се и концепцията за основаване на картофена равнища. Пчелари ни подариха пчелни фамилии и започнахме произвеждане на мед. Тази година обогатихме продукцията, която произвеждаме и с подправки ", добави Михайлова.

По думите ѝ за всичко това се грижат двама индивида, а в по-натоварените интервали са включва и външна компания. Често оказват помощ и чиновници на общинската администрация, както и деца.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР