Тропическият циклон Гита премина през остров Тонга в Тихия океан

...
Тропическият циклон Гита премина през остров Тонга в Тихия океан
Коментари Харесай

Тропически циклон съсипа остров Тонга в Тихия океан

Тропическият циклон Гита мина през остров Тонга в Тихия океан и сътвори огромни щети, предават международните медии. Островът е унищожен от Гита, който е най-лошата стихия, прекосявала през него за последните над 60 години, показва Би Би Си. 

Електрозахранването в огромни елементи от Тонга е прекратено, покриви на къщи са разцепени на две от мощните ветрове. 

Правителството разгласи изключително състояние преди да удари бурята и сътвори незабавно центрове за евакуация, в които нощуваха хиляди хора. 

" Вятърът беше отблъскващ. Той виеше над главите ни. Мохме да чуем по какъв начин покриви са вдигани във въздуха ", описа пред радио New Zealand Мери Фонуа - свидетелка на стихията. По думите й, Мери е могла да види по какъв начин покривът на къща на хората насреща през улицата се движи и пробва да се разпадне. " Мисля, че мнозина бяха доста обезверени тази нощ ", сподели още тя.

За жертви и съществено потърпевши към този момент не се оповестява, само че десетки хора са потърсили здравна помощ. 

Унищожена е постройката на Народното събрание на страната, която е била на над 100 години. Все още не е ясно къде ще заседава в бъдеще държавното управление на Тонга и дали постройката на това място ще бъде възобновена. 

Гита удари Тонга с ветрове със скорост от над 200 км/ч. Около 70 на 100 от домовете и постройките в Нуку`Алофа - столицата на кралство Тонга, са изцяло или отчасти разрушени.

Тонга е островна страна, формирана от над 170 острова, която се намира в Тихия океан, източно от Фиджи и северно от Нова Зеландия. Островите са разпръснати на десетки и стотици километри един от различен, с обща повърхност от към 750 кв. км и население от към 107 000 души. Над 70% от популацията живее на основния остров Тонгатапу, който е и най-вече потърпевш. Много нисколежащи елементи на островите са залети от вода, като в това време страната изпитва изострен дефицит на питейна вода.

Днес Гита мина в циклон от още по-силната пета степен и се насочва към Фиджи. Климатолозите обаче плануват, че за благополучие най-вероятно няма да обхване най-гъсто обитаемоте елементи от Фиджи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР