Тропическият остров Гуам, заплашен от ядрените ракети на Северна Корея,

...
Тропическият остров Гуам, заплашен от ядрените ракети на Северна Корея,
Коментари Харесай

Ким Чен-ун закъсня, друг вече опустошава Гуам

Тропическият остров Гуам, застрашен от нуклеарните ракети на Северна Корея, към този момент е изправен пред опустошаване, поради инвазивен тип змия.

Запрахите на Ким Чен-ун да унищожи американската военна база в Гуам, станаха причина за толкоз сериозна ескалация на напрежението, че светът заприказва за заплахата от започване на нуклеарна война.

И до момента в който нападателната и войнствена изразителност на севернокорейския деспот накара Вашингтон да вдигне армията си в нараснала бойна подготвеност, една змия, прокрадваща се тихомълком сред дърветата, към този момент е довела до рецесия на острова.

Инвазивната кафява дървесна змия (Boiga irregularis), потвърди в какъв унищожителен див звяр може да се трансформира, когато попадне в деликатна среда, където локалните създания не са развили защитни механизми, посредством които да оцелеят.

 Откакто се е появила за пръв път на стратегически разположения остров в края на Втората международна война, тя е унищожила 10 от 12-те локални типа птици, а останалите два са застрашени да ги последват напълно скоро.

Един от тези типове е плодовият гълъб Мариана.

 Сега опустошителните сили на австралийската кафява дървесна змия заплашват да унищожат горите, в които птицата живее.

Нови университетски проучвания разкриват по какъв начин апетитът на ненаситната змия е на път да унищожи освен жителите на острова, само че и растителните типове, които разчитат на птиците да популяризират семената им.

Халдре Роджърс, помощник в щатския университет в Айова, и Елизабет Вандраг, постдокторант по екология в Университета в Канбера, учат по какъв начин порастват семената на дървета в Гуам спрямо тези от околните острови, на които змията отсъства.

Изследванията им, оповестени в сборника на Националната академия на науките, демонстрират по какъв начин дървесните типове на близките острови са удвоили броя си, с помощта на покаралите фиданки, за разлика от тези, които порастват на Гуам.

 "Загубата на локалните типове птици е провокирала непредвидени промени в горите на Гуам ", пишат откривателите в публикацията си за водещото академично списание The Conversation.

"Намалява както основаването на нови дървета, по този начин и тяхното многообразие. Тези промени демонстрират по какъв начин един инвазивен див звяр може да промени значително, въпреки и непряко цялата екосистема. "

Птиците имат жизненоважна роля за запазването на гората в тропиците, където до 90% от дърветата разчитат на животни, хранещи се с плодовете им, да придвижват техните семена към нови свежи места.
В Гуам обаче не е по този начин. На този остров семената на дърветата падат напряко в земята, където шансът да покълнат понижава фрапантно.

 "Най-общо казано, към 70% от дървесните типове в Гуам разчитат на птиците да популяризират семената им. Изследванията демонстрират, че гибелта на птиците, породена от кафявата дървесна змия, е понижила основаването на нови дървета с 61-92%, според от типа. Това демонстрира, че доста типове дървета на острова са изправени пред сериозна опасност от изгубване, което от своя страна заплашва видовото многообразие на горите в Гуам ", предизвестяват учените в последната си публикация.

И до момента в който военни и политици от целия свят са вперили погледи в Пхенян, след теста на последната атомна бомба, предизвикала както сеизмични, по този начин и дипломатически земетресения по високите етажи на властта по целия свят, Гуам, със своята извънредно значима роля за американското наличие в Далечния изток, към този момент е претърпял естествено злополучие, което е способно да унищожи напълно нежната му екосистема.

 Въпреки че инвазивните хищници съставляват действителна заплаха за доста екосистеми по света, изключително за островите, обстановката в Гуам е станала извънредно последна. Може би на никое място другаде в света не е имало такива трагични загуби на локална фауна поради инвазивен тип. И до момента в който изгубването на локалните типове птици е явният, пряк резултат от появяването на змията, то косвените вреди, породени вследствие на нашествието, промъквайки се през екосистемата, стартират да се демонстрират и могат да се окажат също толкоз пагубни ", пишат като умозаключение създателите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР