Тропическите гори могат да загубят функцията си на гигантски склад

...
Тропическите гори могат да загубят функцията си на гигантски склад
Коментари Харесай

Тропическите гори могат да станат източник на парникови емисии при климатичното затопляне

Тропическите гори могат да изгубят функционалността си на великански склад за въглероден двуокис и на собствен ред да го изтърван в атмосферата при дневни температури, надвишаващи 32 градуса по Целзий, откри изследване, представено от Франс прес.

Подобен развой ще бъде следен при три четвърти от упоменатите горски масиви, в случай че световното стопляне се увеличи с 2 градуса. " Понастоящем в тропическите гори е складиран еквивалентът на четвърт век излъчвания въглероден диоксид. Но климатичното стопляне подлага на опасност този натурален естествен контейнер, в случай че намалее растежа на дърветата или те стартират да измират. Получава се затворен кръг, който още повече ще увеличи световното стопляне ", оповестяват учените от Центъра за интернационално съдействие в селскостопанските проучвания за развиването.

В изследването са ангажирани 225 експерти, които са направили измервания на над половин милион дървета в 813 тропически гори. По този метод те са пресметнали какви са количествата въглероден двуокис, складирани в тях. От направените проучвания станало видно, че натрупванията на този газ остават постоянни при температури до 32 градуса по Целзий. Но оттатък този предел това тяхно свойство се губи, акцентира Бруно Еро, един от създателите на изследването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР