Тропическата буря Харви се очаква да донесе още дъжд на

...
Тропическата буря Харви се очаква да донесе още дъжд на
Коментари Харесай

Квартали под вода в Хюстън след урагана Харви

Тропическата стихия Харви се чака да донесе още дъжд на парализирания от наводнения Хюстън, четвъртия по население град в Съединените щати, съобщи Ройтерс. Харви доближи сушата късно в петък и до момента лиши живота на най-малко двама души. Това е най-силният вихър, минал през Тексас за повече от 50 години, осведоми ДАРИК.

Харви бушува главно в региона на тексаския бряг на Мексиканския залив, където съгласно прогнози ще остане още няколко дни и за седмица ще донесе толкоз дъжд, колкото нормално вали за цяла година.

По разпореждане на управляващите през днешния ден ще останат затворени учебни заведения, летища и офис здания в Хюстън, където някои пътища се трансфораха в реки, а редица квартали на града с ниска надморска височина бяха залети от вода, стигаща до гърдите.

Над 50 000 души получиха заповед да изоставен елементи от окръг Форт Бенд, на 55 км югозападно от Хюстън, защото равнището на река Бразос ще се повиши до рекордните 18 метра, с 4,3 метра над равнището на преливане.

Общото количество превалявания може да доближи 127 см в някои крайбрежни зони на Тексас до края на седмицата, колкото са междинните превалявания за цяла година, споделят метеоролози.

Службата на шерифа на окръг Харис е избавила с моторни лодки и джипове над 2000 души през вчерашния ден в региона на Хюстън. Още стотици бяха избавени от американската брегова защита и хюстънската полиция. Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да отиде на следващия ден в Тексас, с цел да види вредите от бурята, сподели през вчерашния ден говорителка на Белия дом.

Това е първото огромно естествено злополучие, пред което е изправен Тръмп, откогато встъпи в служба през януари. Той разгласи в петък бедствено състояние, което даде опция за разпределяне на федерални средства за справяне с вредите от стихията.

Губернаторът на Тексас Грег Абът сподели през вчерашния ден, че в 54 окръга е оповестено бедствено състояние и че възнамерява да изпрати още 1000 души от Националната армия да оказват помощ за справяне с вредите от наводненията.

 

ht
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР