Тропическата буря Харви е предизвикала толкова силни валежи, че контролен

...
Тропическата буря Харви е предизвикала толкова силни валежи, че контролен
Коментари Харесай

"Харви" счупи рекорд за валежи, наводненията се разрастват сред 6 млн. души

Тропическата стихия " Харви " е провокирала толкоз мощни превалявания, че надзорен пункт в Хюстън регистрира 125.3 литра на квадратен метър от петък до през днешния ден. Ако тези предварителни данни се потвърдят, това ще е нов връх за континенталната част на Съединени американски щати.

Ветровете на " Харви ", който връхлетя Хюстън като вихър от четвърта категория, бързо отслабнаха, само че бурята се движи доста постепенно и това е една от аргументите в региона да вали толкоз доста. На 14 пункта в Южен Тексас са паднали над 100 литра на кв. метър за последните 4 дни.

Новината идва в миг, когато преваляванията не стопират, реки и езера преливат и наводненията се рарастват в регион, обитаем с към 6 милиона души. Допълнителни сред 15 и 30 литра на кв. м се чакат в идващите часове, а управляващите предизвестяват, че на доста места къщите - най-малко 3000 дотук - може да останат под вода седмици наред.

Илюстрация за пагубния размер на преваляванията са изчисленията, че за 4 дни " Харви " е донесъл до сряда съвсем 57 кубически километра вода, изваляла над сушата.

Анимация на данни, основана от NASA, демонстрира преваляванията от 23 до 29 август:



Досега жертвите са най-малко 11, само че е неподвижен четвъртият по величина град на Съединени американски щати, управляващите отварят нови и нови убежища за близо 20 000 души и чакат макар апелите към хората да не напущат домовете си стотици хиляди да стартират да бягат, тъй като наводненията не престават четвърти ден без аспект да намалеят.

Приют за хиляди потърпевши са открити в Далас на 400 км на север и Остин - на 260 км на запад. Червеният кръст разгласи, че е подготвил 34 000 походни кревати, има достатъно храна и вода за хиляди хора и никой в неволя няма да бъде върнат.

Властите включват нови и нови избавителни екипи и оповестяват за евакуирани близо 3500 души. Но на доста места хората основават аматьорски помощни отряди и с подръчни лодки търсят и избавят съседите си, блокирани от покачващите се води.

 Националната армия на Съединени американски щати активизира 12 000 души, с цел да оказват помощ на блокираните от наводненията.
Националната армия на Съединени американски щати активизира 12 000 души, с цел да оказват помощ на блокираните от наводненията.

Една дига към този момент се скъса, а цялата отводнителна система - в това число за отбрана на енергийните уреди и рафинерии - е подложена на голям напън. Площите, в които нормално се изпуска вода за понижаване на напрежението от езера и язовири, към този момент са потопени и при пробив на дига голямо количество няма да се излее към морето, а ще добави нови милиони литри към наводнените земи.

Бизнесът с напрежение следи новините, защото железниците оповестиха, че въпреки основен за търговията граничен пункт с Мексико да продължава да работи, не могат да инспектират оборудванията към Хюстън. Някои компании към този момент пренасочват товарите си през Калифорния.

 Кадри, снимани от инспекторите на бреговата защита на Съединени американски щати на 26 август, демонстрират тежко потърпевши жилищни блокове в Порт Арансан, Тексас.
Кадри, снимани от инспекторите на бреговата защита на Съединени американски щати на 26 август, демонстрират тежко потърпевши жилищни блокове в Порт Арансан, Тексас.

Всичко това се случва тъкмо 12 години, откакто ураганът " Катрина " връхлетя Ню Орлийнс, щата Луизиана, умъртви към 1800 души и разкри скандално неподготвените федерални служби за битка с бедствията и неочаквания разпад на органите на реда.

Сега дъждовните облаци се насочат постепенно към Луизиана, до момента в който в Тексас чакат " Харви " да се завърне още веднъж на сушата. Центърът на бурята бе във вторник и сряда близо до брега югоизточно от Хюстън.

Рекордът за превалявания на американска територия се държи от циклона Хайки, който през 1950г. донася в Хаваите волежи от 132 литра на кв.м.

 Вниманието към момента е ориентирано към Хюстън, до момента в който голям брой дребни общности като тази от Порт О'Конър, също незабавно се нуждаят от помощ.
© EPA-EFE/JOHANNA STRICKLAND

Вниманието към момента е ориентирано към Хюстън, до момента в който голям брой дребни общности като тази от Порт О`Конър, също незабавно се нуждаят от помощ.

Поне три аргументи има за това " Харви " да е причина да се излива толкоз доста вода.

Първата е, че с наближаването на брега ураганът непрестанно се усилваши, до момента в който нормално тези атмосферни феномени малко отслабват преди да връхлетят сушата.

Втората е, че откакто понижа до тропическа стихия " Харви " съвсем спря да се движи - в сряда, да вземем за пример, тя се преместваше на изток-североизток с 13 км/ч. Това значи, че преваляванията падат върху една и съща територия дни наред, което е извънредно. Причината са две системи на високо налягане, поради които бурята се оказа блокирана и принудена да се върти на едно и също място.

Третата е, че " Харви " се оформи в миг, когато водата в Мексиканския залив бе с към 1-2 градуса по-топла от нормалното и тук-там температурата ѝ даже надхвърляше 29 градуса, т.е. и изпаренията са по-силни. Задържането на бурята покрай брега значи, че тя непрестанно се зарежда с мокър океански въздух и излива водата като непрекъснати дъждове над региона на Хюстън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР