Тропическата буря "Бари", която през миналата нощ плътно приближи крайбрежието

...
Тропическата буря "Бари", която през миналата нощ плътно приближи крайбрежието
Коментари Харесай

Ураганът Бари засега щади Луизиана и Ню Орлиънс, но обстановката остава напрегната 

Тропическата стихия "Бари ", която през предходната нощ компактно приближи крайбрежието на южния американски щат Луизиана, се ускори до вихър от първа степен (най-ниската) по 5-степенната канара, съобщи Ройтерс, цитирайки Националния център на Съединени американски щати за наблюдаване на ураганите.

Той е съпроводен от ветрове със скорост 120 км/час. Движи се на запад и към този момент наподобява, че ще заобиколи нисколежащия максимален град на щата Ню Орлиънс, който от седмица се готви за мощни наводнения. Очаква се епицентърът му да пресече крайбрежната линия в околните часове.

Метеоролозите увериха, че в идващите 24 до 36 ч Бари още веднъж ще се снижи до тропическа стихия.

Той се образува в четвъртък, 11 юли, недалече от крайбрежието на щатите Луизиана и Мисисипи в Мексиканския залив. По цялата територия на Луизиана е въведено изключително състояние. В редица крайбрежни региони е оповестена евакуация.

Електрическата компания "Ентърджи ", представена от ТАСС, която обслужва южните региони на Съединени американски щати, заяви, че поради бурята без ток са останали съвсем 50 хиляди семейства в Луизиана.

Заплахата от огромни наводнения идва от от внезапното покачване на равнището на река Мисисипи, която тук се влива в Мексиканския залив и при мощни ветрове в устието и навлиза вода от морето, която прелива през защитните насипи на Ню Орлиънс. Снощи равнището й доближи малко над 5 м в града, което е много под предстоящото покачване до 6,5 м, което би било застрашително до височината на дигите. Засега заплахата наподобява отминала, само че не е ясно какво може да се случи в околните часове, показва Ройтерс.

Сезонът на ураганите в Атлантика нормално е от 1 юни до 30 ноември, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР