Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи, но

...
Тролове на Москва използват проруските настроения на по-необразованите българи, но
Коментари Харесай

Руската пропаганда подвежда България, по морския бряг са нужни модерни ПВО и противокорабни системи

Тролове на Москва употребяват проруските настроения на по-необразованите българи, само че за разлика от някогашните руски републики като Грузия, Молдова или Армения, тук резултатът от съветската агитация е стеснен поради отсъствието на по-широки връзки с съветските медии.

Русия основава усещането, че препоръчаното удължение на газопровода " Турски поток 2 " може да трансформира България в разпределител на съветски природен газ. Но България не разполага с нужните условия да бъде такава страна и може да стане единствено транзитираща страна.

Разделянето посредством стопански и енергийни тласъци на България и Турция от политиките на НАТО и Европейски Съюз е основен детайл на съветската тактика. Информационните и медийни интервенции в тези страни се пробват да основават позитивна настройка към Русия и да омаловажават растящите ѝ военни качества.

Западът би трябвало съществено да обмисли отбранителна тактика против дейностите на Русия в региона на Черно море като планува разполагане на съвременни противовъздушни и противокорабни ракетни системи по морския бряг на България и Румъния.

Това са част от рекомендациите след симпозиум от края на март, проведен в Букурещ от американската неправителствена организация RAND Corporation и локалния офис на German Marshall Fund (GMF) в съдействие с Aspen Institute Romania. Диалогът е спонсориран от Руската стратегическа самодейност към Европеското командване на Съединени американски щати (EUCOM) и подкрепят от Института на RAND за проучване на националната защита, както и от финансирани от федералния бюджет на Съединени американски щати институции към министърана защитата, Съвета на шеф щабовете на американската войска, отбранителни и разследващи организации.

Той е озаглавен " Русия, НАТО и тактиката за Черно море: Регионални вероятности " и в него са взели участие 24 специалисти и някогашни държавни чиновници от Европа и Съединени американски щати. Доклад с изводите от четирите съществени тематики, обсъждани в Румъния, бе публикуван тази седмица от RAND Corporation.

В него се изяснява, че ползата към Черно море е, тъй като " регионът е център на конкуренция сред Русия и Запада за бъдещето на Европа ". " Тук има две десетилетия на тлеещи спорове още преди Москва да анексира Крим през 2014 година От 2008 година насам Русия е употребила 4 пъти военна мощ против други страни от региона и употребява за задачите си осведомителни, стопански, енергийни и незаконни принадлежности. Другите страни имат и желаят да пазят разнообразни и от време на време противоречащи си ползи, което затруднява създаването на цялостна западна тактика за опълчване на съветското предизвикателство ", се споделя в отчета.

" Едно безапелационно отбранително разполагане на силите не е наложително да подхожда военна на Русия. Разгръщането на изнесени защитни противовъздушни и противокорабни системи в Румъния и България за контриране на опасността от нападателните съветски ракети, разширението на ученията на НАТО и продължаващата помощ от Запада за Украйна и Грузия в насърчаване на националните им отбранителни качества би могло да укрепи сдържането [на Русия] в района. "

Сред изводите от работната полемика са още:

- Черноморският район участва отчетливо в всеобхватната цел на Русия да разшири въздействието и контрола си над своята външна страна, които изгуби след рухването на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, както и да ограничи западното въздействие и интеграцията на страните от региона в евро-атлантическата общност;

- окупирането на Крим и милитаризирането на Крим, модернизирането на Черноморския флот и разширените сили в Южния боен окръг на Русия ускориха въздействието ѝ в региона и способността ѝ да работи в Източното Средиземноморие и Леванта (бел.ред. - историко-географски термин, обхващащ в най-общ смисъл зона от Гърция до Иран и от Египет до Турция, само че в по-тесен смисъл фокусиран върху Ливан, Израел, Сирия, Кипър и Йордания);

- по-широките цели на Москва са пригодени към спецификите на всяка страна в региона, като задачата е да държи разнообразни съседи в положение на необвързаност и неустановеност във връзка с Русия и Запада, както и открити за съветско икономическо, политическо и злонамерено влияние;

- другите и постоянно разминаващи се ползи на страните от Черноморския регион затрудняват очертаването на единна и устойчива тактика на Запада за контриране злонамереното съветско въздействие и изнудване в района;

- ефикасната западна тактика би трябвало да бъде по-успешна в контрирането на съветските осведомителни интервенции, зловредно въздействие и хибридни закани.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР