Трийсет на 100 от българите вярват, че , а още

...
Трийсет на 100 от българите вярват, че , а още
Коментари Харесай

Какво би могло да е най-важно в токсична среда, за да успееш

Трийсет на 100 от българите имат вяра, че, а още 54% считат, че това е значимо, съгласно изследване на " Евробарометър ". 84% от запитаните имат вяра, че не образованието, а произходът са значими за триумфа.

Тук след " народе " би трябвало да сложим и въпросителни, и удивителни, и многоточия. Това е не духовна рецесия - това е нравствен апокалипсис. Затова на България незабавно ѝ трябват мощни политики в региона на образованието и културата, кръвопреливащи, електрошокови политики. Все отново посредством обучение, просвета и вестници преди време сме оживели под турско господство - един урок, който настойчиво забравяме.

Травмите от соца са ни непрекъсната тематика, която въртим, увъртане, пресукваме, пишем романи за нея, опитваме се да напомним на забравилите, на тези, които и до през днешния ден не подозират, че България е банкрутирала неведнъж в този " ярък " интервал в историята ни. Колкото и контузиите на 90-те да са ни една също толкоз непрекъсната тематика, като че ли ги усещаме изчерпани и не им отдаваме огромно внимание. А ето, става известно, че за 37% от родените след 1997 година най-важно за бъдещия триумф в живота е съществуването на богати родители. И това се случва във времената на стартъпите и хипстърията...

 Още 47 700 младежи ще пътуват гратис, с цел да опознаят Европа Още 47 700 младежи ще пътуват гратис, с цел да опознаят Европа

 Силата на думитеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
От друга страна, това се случва в една страна, в която преди време по този начин наречените застрахователи и мутроиди звъняха по вратите на притежателите на дребен бизнес и им предлагаха да ги застраховат от себе си. Това се случва в страната, в която силовите застрахователи станаха предприемачи и започнаха да завладяват междинния бизнес, да усвояват еврофондове и към този момент пращат на вратите на несъгласните да чука самата прокуратура. Все отново разполагат със съдии и доверени лица по всички стълбици на властта, с медии и институции, могат да ти ударят рамо или пестник. Това се случва в страна, в която сочат с пръст от парламентарната естрада младите и образовани депутати, тъй като нямали политически опит.

Как може да е другояче в страна с някогашни министри, сдобили се подозрително бързо с научните си степени? С магнати, някак подозрително бързо натрупали благосъстояние? С източване на пари от гори, земи, пътища, язовири, общински постройки и където каквото още е останало и може да се продаде или да се даде за стопанисване на наши хора, или да се даде за ремонтирВане на наши или близки до нас компании? Как може да е в страната на купените дипломи и повсемество властващия подкуп?

Какво би могло да е най-важно за съществуването в такава токсична среда? Да разполагаш с политически чадър. Така че по какъв начин да се чудим и маем на твърдата убеденост на 37% от младежите, че мама и тати би трябвало да са богати, с цел да ги гали животът с перце, вместо да опитат действителността?

 Българските мъже остават приблизително до 32 години при родителите си Българските мъже остават приблизително до 32 години при родителите си

 Софийски дуетС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

 По-горе билото, майстори! Сиймор: ЗапознаванеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Не е ли това неуспех на първо място на просветителната система , изискваща от децата наизуст предъвкани истини, вместо да разсъждават? Нереформирана, към момента стъпила крепко в 80-те години на предишния век просветителна система, насаждаща към момента кух национализъм, чиито резултати виждаме в пошлите първокурсническо-натфизчийски извършения върху национални герои? Или в националните псевдовъзрожденски битки за опазването на българския лев? Или в новите патриотични обичаи, изразяващи се в байганьорско туптене по гърдите, татуировки на Левски и Ботев и тотално отвращение за прозрение във възгледите на изпразнените от наличие национални герои? Днес имаме остра потребност от " Епопея на неправилно запомнените ".

Не на последно място, не е ли това неуспех на културните политики на България? Продукт на мечкарските театрални постановки, които сеят долнопробност по села и паланки, тъй като от самите държавни механизми за финансиране на културата артистите са привикнали, че измерителят на качество е продаденият билет - едно неправилно разбиране за пазара, типично българско, още веднъж плод на 90-те, съгласно което всичко, което не е на пазарен принцип, е комунизъм. Схващане, съгласно което и обществените политики са комунизъм. И оправдавайки се с пазарния принцип в Щатите, да кажем, където въпреки всичко се вършат задълбочени изследвания на публиката, артистите вземат решение, че ще вземат думите на Селинджър " По-горе билото, майстори! " и ще ги трансфорат в " По-долу дъното, занаятчии! ".

Как да не репродуцираме тези отчайващи резултати в идващите генерации? Като пожелаваме от политиците, които избираме да създадат по този начин, че българското обучение да стане по-качествено и модерно. Да не избираме политици, които не престават да държат културата в деветдесет и девета глуха. За страдание обаче това, от което най-вече се нуждаем, са смели политици. Защото, тъжно, само че факт, за промените се изисква храброст. А тези, които си разрешат да бъдат смели и да ринат нашенските Авгиеви обори, както доста добре знаем: те са постоянно отговорни за всичко.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР