Тривековното противоборство между Турция и Русия е обект на мащабно

...
Тривековното противоборство между Турция и Русия е обект на мащабно
Коментари Харесай

Из дебрите на руско-турските войни с Александър Стоянов

Тривековното противоборство сред Турция и Русия е обект на огромно академично проучване на доктор Александър Стоянов, отдадено на руско-турските войни. Той проучва 11 спора в продължение на 310 години. 

Сто и четиридесет години след края на Руско-турската война от 1877-1878 година тематиката за опълчването на двете империи – Руската и Османската, продължава да заема централно място в съзнанието на българите, само че войната, която ние дефинираме като " освободителна ", е в действителност последният независим спор сред двете източни монархии. След това, по време на Първата международна война двете империи още веднъж застават една против друга като част от Антантата и Централните сили. И до момента в който опълчването на Русия и Османската империя през XIX в. е относително добре познато на читателите в България, зараждането на това противоборство продължава да стои настрана от главния фокус на историческите проучвания. 

" Идеята на книгата в действителност е да сложи тези 11 войни в един огромен исторически паралел и да се очертаят тези свързващи процеси сред тях. Когато става въпрос за опълчване на две такива огромни страни, е ясно, че нещата в никакъв случай не са елементарни - те са извънредно комплицирани от дипломатическа, икономическа от военна позиция, само че процесите сред другите войни категорично са свързани в една разумна поредност. Докато самите войни, несъмнено, могат умерено да бъдат изучавани поотделно, те би трябвало постоянно да бъдат взимани поради като една непрекъсната целокупност, която продължава от 16 век до 20 век, тъй като присъединяване на Русия и на Османската империя в Първата международна война е обвързвано с тези войни ", изясни създателят в предаването " Хоризонт до обед ".
Александър Стоянов приключва НГДЕК „ Константин-Кирил Философ “ с профил „ История “. Продължава образованието си в СУ „ Св. Климент Охридски ", където следва компетентност „ История “. Защитил е магистърска степен по история на европейската агресия и глобализация в Лайденския университет в Нидерландия. Докторант е в Лайденския университет. Създател и основен редактор на списание „ Военна история ”.
Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР