Трите положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село

...
Трите положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село
Коментари Харесай

Болните от бруцелоза овце са умъртвени по хуманен начин

Трите позитивно реагирали за бруцелоза овце от огнището в село Вуково към този момент са умъртвени по човечен метод.

Това оповестиха от Българската на организация по сигурност на храните (БАБХ).

Животните са предадени в дружество за неутрализиране на странични скотски артикули.

Междувременно на съвещание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бяха докладвани ограниченията, взети по отношение на установеното във Вуково огнище на бруцелоза по овцете и козите. С регионалния шеф бяха разисквани и конкретизирани ограниченията, които би трябвало да бъдат прилагани.

За попречване по-нататъшното разпространяване на болестта се не разрешава напредването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни от и към животновъдните обекти в село Вуково, община Бобошево, като се изключи животните, предопределени за неотложно кръвопролитие при гарантиране на здравния им статус.

На формалните ветеринарни лекари е разпоредено осъществяването на инвентаризация на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни на територията на ОДБХ, отразяване във ВетИС и осъществяване на серологично проучване на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни, отглеждани в село Вуково. Поет е ангажимент за подпомагане от страна на записаните ветеринарни лекари, обслужващи животновъдните обекти.

Всички нови позитивно реагирали за бруцелоза животни ще бъдат умъртвени по човечен метод, като труповете им ще бъдат унищожени посредством загробване на място или в дружество за неутрализиране на странични скотски артикули.

На съвещанието са известени останалите регионални служби за установеното нарушение на ветеринарномедицинското законодателство от страна на стопанката на обекта. Предстоят дейности от страна на полицията за изследване връзките на инфектирания обект с други обекти в страната, както и за изследване опциите за търсене отговорност на стопанката.

На съвещание на Общинската епизоотична комисия в град Бобошево в 17.30 часа през днешния ден ОДБХ Кюстендил срещна структурите на общинско равнище с решението на Областната епизоотична комисия и с ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати за попречване на разпространяването на болестта.

Българската организация по сигурност на храните припомня, че болестта е извънредно рисково за хората – при предходния установен случай в град Рила заболяха над 40 индивида.

БАБХ моли популацията да не купува мляко, месо и животни без ветеринарномедицински гаранции за сигурност, а закупуваното за персонална консумация сурово мляко да се употребява след сваряване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР