Трите оставки влизат в пленарна зала, новите министри се кълнатСмяната

...
Трите оставки влизат в пленарна зала, новите министри се кълнатСмяната
Коментари Харесай

Трите оставки влизат в пленарна зала, новите министри се кълнат

Трите оставки влизат в пленарна зала, новите министри се кълнат
Смяната на тримата министри от кабинета „ Борисов 3 “ най-сетне стигна до гласоподаване в пленарна зала. Персоналните промени в състава на Министерски съвет са залегнали в първа точка от днешния дневен ред на Народното събрание и депутатите ще стартират работа по тях още при започване на пленарното съвещание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Те трябваше да бъдат гласувани още на 13 септември, само че процедурата бе блокирана поради неподписания декрет от президента Румен Радев, с който да бъде освободен Младен Маринов от поста „ Главен секретар на Министерство на вътрешните работи “, с цел да поеме силовото ведомство.

Президентските претекстове бяха, че не е изпълнена писмената съгласувателна процедура, която се дължи по закон. Позицията на Румен Радев провокира остри реакции против него и той бе упрекнат, че търси съзнателна борба сред институциите и основава заплаха от пораждане на политическа рецесия. Заради изчезналия автограф на президентът Борисов даже внесе три обособени плана на решения за освобождение на министрите, с цел да може да бъдат заменени най-малко двама от тях, само че до това не стигна.

Актът на президента към този момент е реалност, с което от постовете им могат да бъдат освободени вътрешният министър Валентин Радев, министърът на районното развиване Николай Нанков и министърът на превоза Ивайло Московски. Те подадоха своите оставки по гледище на министър-председателя поради тежката автобусна злополука край Своге, станала на 25 август и лишила живота на 17 души.
 Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков / БГНЕС
Оставките провокираха земетресения и в ръководещата коалиция. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов упрекна Бойко Борисов за това, че е взел решението за освобождението им еднолично и без координиране с съдружните сътрудници от „ Обединени патриоти “. Председателят на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов също изрази мнение, че с оставките не трябва да се бърза, до момента в който не излязат резултатите от следствието на тежкия пътен случай. След извършен Коалиционният съвет обаче министър председателят Борисов разгласи, че е реализирано болшинство и оставките ще бъдат гласувани в пленарна зала.

Така вътрешното министерство следва да бъде поето от досегашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. Министерство на районното развиване и благоустройството ще оглави актуалният народен представител от ГЕРБ Петя Аврамова, министър на превоза ще стане Росен Желязков.

Първоначалното транспортното министерство трябваше да поеме сегашният заместник-министър на стопанската система Александър Манолев, само че той отхвърли да заеме овакантената позиция и стимулира решението си с изказвания за координирана офанзива против него. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР