Трите опозиционни партии в парламента поискаха оставката на зам.-председателя на

...
Трите опозиционни партии в парламента поискаха оставката на зам.-председателя на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС, ДПС и `Възраждане` заедно поискаха оставката на Мирослав Иванов -

Трите опозиционни партии в Народното събрание желаеха оставката на зам.-председателя на Народно събрание Мирослав Иванов ( " Продължаваме промяната " ). ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " се сплотиха за следващ път и дружно внесоха предлагането си.

Всичко стартира предишния петък, когато Десислава Атанасова направи пламенна 20-минутна декларация, с която означиха първата година на ГЕРБ отвън властта. 

По традиция декларацията беше цялостна с обвинявания към държавното управление, на които отговори вицепремиерът Асен Василев, който беше в зала поради парламентарния надзор. ГЕРБ пък видяха нарушаване на правилника от страна на Иванов, който бил дал право на персонално пояснение на представител на Министерски съвет, каквото министрите нямат. Зам.-председателят тогава отговори, че думата би трябвало да се дава на министрите във всеки един миг, в който я изискат. 

Привидно разногласието беше смълчан и групите започнаха да показват отношение към изявлението на Василев. От ГЕРБ думата още веднъж взе Десислава Атанасова, само че изявлението ѝ надвиши допустимото по устав време и по тази причина Иванов я прекъсна. Този акт нажежи ситуацията в зала - депутатите от ГЕРБ заедно скочиха да бранят Атанасова и упрекнаха зам.-председателя, че лишава думата на опозицията. В зала настана безпорядък - около трибуната се събраха редица депутати, които не можаха да бъдат успокоени даже и от квесторите. След къса отмора от ГЕРБ оповестиха, че ще изискат оставката на Иванов като зам.-председател на Народното събрание. 

Днес от ГЕРБ-СДС желаеха съвещанията да бъдат водени от различен, а не от Мирослав Иванов, защото той е в процедура на премахване. Той съобщи, че ще продължи да води, до момента в който не му гласоподават оставката.

Според правилника на Народно събрание зам.-председателите на Народно събрание могат да бъдат отстранявани или по свое предпочитание (още в петък Иванов разгласи, че няма да подаде оставка), или посредством избор в зала. Очаква се гласуването да се организира на следващия ден.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР