Трите нови пожарникарски пикапа гасиха горски пожар край Водната кула

...
Трите нови пожарникарски пикапа гасиха горски пожар край Водната кула
Коментари Харесай

Въоръжиха огнеборците с пикапи срещу горски пожари

Трите нови пожарникарски пикапа гасиха горски пожар край Водната кула в Хасково. Възможностите на закупените по програмата за трансгранично съдействие сред България и Турция на обща стойност 600 000 евро коли, бяха демонстрирани на образователния полигон на пожарната.

Трите пикапа са на японската марка „ Мицубиши ” и имат контейнер за 300 литра вода. Тя се изпомпва под високо налягане от четиритактова помпа и гаси бързо пламъците в гората. Цистерната им може да се зарежда от язовири и реки, за оптимално бързо справяне с пожарите. Трите съвременни машини са снабдени още с радиостанции и термовизионна камера, която работи през нощта.

По плана хасковската пожарна получи още 36 комплекта защитни дрехи и термокамери за разкриване на огън при горски пожари.

Огнеборците направиха проява на гасене на горски пожар с новата техника пред своите сътрудници от Турция. Преди дни пък подготвените по плана 100 деца от хасковски учебно заведение са гостували в Одрин, на свои връстници от Турция, с които са взели участие в съревнование.

На демонстрацията участва и шефът на пожарната в Одрин Айдън Башкак, който сподели, че с такива трансгранични планове се усъвършенства освен снаряжението на двете пожарни, само че се основават връзки сред самите огнеборци. Башкак благодари и за това, че с част от средствата от Европейски Съюз те са закупили съвременен противопожарен автомобил, с който да могат да гасят пожари в градска среда.

Областният шеф на Хасково Станислав Дечев сподели, че и за напред ще работят по взаимни планове, тъй като пожарите са общи проблеми, изключително в граничните райони. Той добави, че планът е образец за вярната политика на Европейския съюз в пограничните региони и пожела безаварийна година на огнеборците.

На взаимното образование участва и старши комисар Красимир Шотъров, който е шеф на Дирекция „ Оперативни действия ” при ГДПБЗН-МВР. Той означи, че с тези нови коли, ще се увеличи доста опцията за по-бързо напредване на огнеборците до мястото на пожара, което за горските масиви е от изключително значимо значение.

Шефът на хасковската пожарна Николай Вълчев сподели, че трите нови пикапа ще бъдат разпределени в службите в Хасково, Харманли и Свиленград.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР