Трите най-големи работодателски организации се обявиха против намеренията на правителството

...
Трите най-големи работодателски организации се обявиха против намеренията на правителството
Коментари Харесай

Бизнесът се закани да сезира ЕК, ако има отделна цена на газа за бита

Трите най-големи работодателски организации се оповестиха срещу желанията на държавното управление да промени пазара на природен газ у нас и да има обособени цени за бита, топлофикациите и газоразпределителните сдружения и за стопанските консуматори. Според тях това ще докара до дискриминация на промишлените предприятия, които са присъединени към газоразпределителната мрежа и които са вързани към газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз ". Така ще се стигне до неразрешено от европейското и българското законодателство кръстосано субсидиране, защото " Булгаргаз " ще образува обособени цени за другите си клиенти, при изискване че получава природния газ от външни снабдители на единна цена за всички негови клиенти.

Това се показва в писмо на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, изпратено до премиера Кирил Петков и публикувано до медиите в понеделник.

Бизнес организациите декларират подготвеност да сезираме основна дирекция " Конкуренция " на Европейска комисия за това желание на държавното управление, обявено в последните дни освен от енергийния министър Александър Николов, само че и от самия Петков. Те напомнят, че " Българският енергиен холдинг ", " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " към този момент бяха наказани от Европейска комисия да платят 77 млн. евро https://www.mediapool.bg/darzhavniyat-gazov-monopol-globen-sas-77-mln-evro-ot-ek-news287617.html поради отвод да обезпечат достъп на частната " Овергаз " до газопреносната мрежа, което е корист с господстващо състояние

Работодателите означават, че " Булгаргаз " като публичен снабдител има достъп до дълготрайни контракти, до газохранилището в Чирен и тези изгоди би трябвало да са за цялото общество, а " направените в общественото пространство изказвания основават внушението, че промишлеността не е част от обществото, а работи в негов ущърб ".

Те означават, че индустриалното ползване на газ в страната е 37 на 100 от цялата консумация и с помощта на тях " Булгаргаз " може да подписва дълготрайни контракти за огромни размери и да реализира оптимално удобни условия по тези договори. В писмото се обръща внимание, че бизнесът е постоянен длъжник на газовия снабдител, без което той едва ли би съумял да покрива заплащанията си към " Газпром " поради големите систематичните задължения на другия максимален потребител на газ в страната – столичната топлофикация.

" От направените в общественото пространство заявки се основава погрешното подстрекателство, че промишлеността се облагодетелства за сметка на останалите консуматори, като на база на това се прокарва концепцията, че е належащо количествата от договорите на най-ниски цени да отиват оптимално за угаждане на потребностите на потребителите, снабдявани по контролирани цени, до момента в който за промишлеността ще се продава на доста по-високи цени. Искаме да обърнем внимание, че постигането на оптимално ниски цени за битовите консуматори е невероятно без миксирането на доставките им с тези на индустриалните консуматори ", пишат индустриалците на премиера.

" Бихме желали да подчертаем, че доколкото е заявявано в публичното пространство, дълготрайните контракти на „ Булгаргаз “, по които все още се доставят количества, са подписани при ценообразуване на база петролни артикули и цени на европейски тържища. Въпреки че тежестта на борсовата (хъбовата) цена е с по-голямо въздействие, към сегашния миг точно съставният елемент на база нефт и петролни артикули обезпечава по-благоприятна цена на природния газ, доставян от " Булгаргаз ", спрямо тази на европейските и на българския борсови пазари. Към момента от това събитие заслужено се облагодетелстват всички консуматори, които имат подписани контракти с " Булгаргаз " за актуалната година. През 2020 година, обаче, обстановката беше противоположната и, до момента в който европейските газови котировки бяха от порядъка на 8-10 лева./MWh, промишлеността заплащаше газа си на цени от към 20 - 25 лева./MВтч, наедно с останалите клиенти на „ Булгаргаз “ ЕАД, в осъществяване на своите отговорности ", напомнят бизнес организациите.

Според тях, в случай че в този момент се промени политиката на ценообразуване на " Булгаргаз ", това ще бъде следващата смяна на енергийния пазар, осъществена по средата на настоящи контракти и направена без разискване със заинтригуваните страни.

Трите организации приканват държавното управление ясно да показа желанията си и те да бъдат подложени на нужното публично разискване и конструктивен разговор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР