Трите най-добри проекта ще получат финансиране от 50 хил. евро

...
Трите най-добри проекта ще получат финансиране от 50 хил. евро
Коментари Харесай

Българският проект Basic Income Currency e на финала на европейска надпревата за социални иновации

Трите най-хубави плана ще получат финансиране от 50 хиляди евро

Още по тематиката
Крайният период за кандидатстване е 10 юли

" Saatchi&Saatchi София " е организация на годината за 2017 г.; Брутният рекламен пазар през 2016 година е 1.5 милиарда лева; Dentsu предвижда растеж на разноските за реклама в България от близо 6% за две години; " Инвестор.бг " възнамерява да набере над 20 млн. лева през борсата и купува Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси; Младите гении от Voltron завоюваха рекламната академия на Saatchi Circle ; Fox Networks Group завоюва редица награди от PromaxBDA Global Excellence Awards

Българският план Basic Income Currency е полуфиналист в петото издание на конкуренцията за европейски обществени нововъведения Equality Rebooted и ще се състезава за финансиране в размер на 50 хиляди евро. До финала на състезанието стигнаха 30 плана от общо 800 претенденти от страни - членки на Европейския съюз, и страни, включени в програмата " Хоризонт 2020 ".

Българският план в конкуренцията

Темата на тазгодишния конкурс е съсредоточена върху въздействието на цифровите технологии над трудовия пазар и обществото и последващите от това промени. През октомври жури ще дефинира кои са трите най-хубави и перспективни хрумвания, които ще получат финансиране. Те би трябвало да оферират решения в посока превъзмогване на възходящите разлики сред хората, които съумяват да се възползват от софтуерния напредък, и тези, които се сблъскват със застой в приходите или безработица.

Идеята на българския екип, който създава модела Basic Income Currency, е да цифровизира хартиените пари и да интегрира в тях логаритъм за инфлация, която ще се разпределя всекидневно сред всички употребяващи системата под формата на базов приход. " Решаването на казуса с неравенството е фундаментален за нашето потомство и базовият приход е единственото решение на прага на четвъртата индустриална гражданска война, която ще отстрани над 50% от специалностите на планетата. Идеята, с която участваме в това съревнование, е не просто някакви цифрови пари, концепцията е за преструктуриране на цялата финансова и обществена система, за нов публичен контракт и нов модел за преразпределение на капитала ", разяснява за медиите Любомир Станков, който е в основата на създаването.

Какво следва до финала

Всички полуфиналисти в европейската конкуренция Equality Rebooted ще преминат през академия за обществени нововъведения, която ще се организира от 3 до 6 юли в Мадрид. Там те ще вземат участие в работни семинари и ще се срещнат с сполучливи образци на обществено новаторски процеси в Испания. Непосредствено след академичната стратегия журито ще избере 10-те най-хубави плана, които не престават напред. В края на надпреварата всички те ще показват концепциите си и ще бъдат оповестени трите екипа, които ще получат финансиране в размер на 50 хиляди евро. Официалната гала по награждаването ще се организира през октомври в Брюксел.

Миналогодишното издание

Темата на миналогодишното издание на състезанието беше Integrated Futures и целеше да отличи най-хубавите хрумвания в посока за приемане и интеграция на бежанци и мигранти в Европа. Победителите, които получиха финансиране от конкуренцията, бяха планът на немския екип Cacula, които учат бежанците в Берлин да създават и продават мебели за дома, екипът от Турция от Project Virtuous Triangle пък създава платформа за споделено образование, която свързва студенти и възпитаници от локалните образователни заведения с деца бежанци, третият победител беше испанският план The Machine to be Another, който благодарение на технологията за виртуална действителност показва живота на бежанците на необятната публика. В миналогодишното издание на състезанието беше отличен и четвърти план, който получи 50 хиляди евро. Това беше френският екип от Love Your Waste, който преработва питателните боклуци в сила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР