Трите най-динамично развиващи се офис зони през 2019 г. са

...
Трите най-динамично развиващи се офис зони през 2019 г. са
Коментари Харесай

Кои са най-бързо развиващите се офис зони в София?

Трите най-динамично разрастващи се офис зони през 2019 година са регионите към 7-11 км на бул. " Цариградско шосе ", Бизнес Парк София и кв. " Хладилника ". Това демонстрират данни от последния отчет на Colliers за пазара на офис площи. Доказателство за това е възходящият им дял от целия пазар, който се е удвоил от 2017 година и през 2019 година е достигнал 35% от общия размер в столицата.

Интересът на вложителите и строителите също е ориентиран към тези зони - над 70% от постройките в градеж са съсредоточени в тях. 62% от всички подписани покупко-продажби на пазара за 2019 година са там. Средните офертни наемни равнища в сегмента в съответните региони са в диапазона 13-14 евро на кв.м.
 Споделените офиси: Какво стои зад тях и за кого са подобаващи?
Споделените офиси: Какво стои зад тях и за кого са подобаващи?

За модерната идея пред Money.bg споделя Таня Терзийска

Предлагането на пазара на офис площи през втората половина на 2019 година означи 4%. За пръв път от четири години размерите на офисите клас А записаха превес над тези от клас В.

Над половината от търсенето през посочения интервал е от компании от секторите ИТ и аутсорсинг. След това се подреждат и професионалните услуги (21%), които избират Център и Широк Център, до момента в който ИТ и аутсорсинг компаниите са с фокус върху Периферия.

 Наемателите на офис площи от ден на ден търсят обществената среда и спомагателни услуги
Наемателите на офис площи от ден на ден търсят обществената среда и спомагателни услуги

HR-ите на фирмите играят все по-голяма роля при избирането на офис

Високата конкурентност сред работодателите на пазара на труда и стремежът към поддържане на висока успеваемост на чиновниците, стимулира фирмите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях. Това оказва директно въздействие върху характерностите на търсене на нов офис, към които в допълнение на общоприетите като добра локация, транспортна обезпеченост и спомагателни услуги, се прибавят от ден на ден условия, свързани с общите елементи и заобикалящата среда.

През интервала 2020-2022 година се чака да бъдат приключени още 396 000 кв.м., които все още са в интензивно строителство. Средните офертни наеми се резервират без смяна - за клас А - 13.5 евро/ кв.м. и за клас B - 10 евро.
 Най-интересните офиси, които видяхме през 2019-а
Най-интересните офиси, които видяхме през 2019-а

През 2020 година пазарът на офиси ще продължи да се характеризира със постоянни равнища на търсене на качествени съвременни площи в открити бизнес местоположения. Основен принос за това още веднъж ще има ИТ и аутсорсинг бранша. В допълнение на него, нови за България компании се чака да прегледат опциите за пускане на интервенции в столицата, както и в други огромни градове като Пловдив, Бургас и Варна.

До края на годината ще излязат 132 000 кв.м. офис площи клас А и В, от които забележителен дял се концентрира в зоната на Sofia Tech Park (23%). Активното строителство ще докара до продължение на тренда за асимилиране на стадий " в градеж " и до образуването на нови бизнес местоположения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР