Трите най-амбициозни проекта за експортни газопроводи на Газпром са нискорентабилни

...
Трите най-амбициозни проекта за експортни газопроводи на Газпром са нискорентабилни
Коментари Харесай

"Турски поток" ще се изплаща 50 години, от газопроводите печелят предимно близките на Путин

Трите най-амбициозни плана за експортни газопроводи на " Газпром " са нискорентабилни и от тях печелят най-много сроителните компании, свързани с доближени на президента Владимир Путин, а не съветската страна и акционерите на енергийния колос.

Разходите за " Силата на Сибир " (връзка с Китай), " Северен поток 2 " (пряка връзка с Германия през Балтийско море) и " Турски поток " (директен пренос през Черно море от съветския до турския бряг) са за 93.4 милиарда $.

Само общата стойност на " Турски поток " ще надвиши 20 милиарда $ (през февруари 2018г. в " Газпром " говореха за 7 милиарда долара) и планът няма да спре да носи загуби в продължение на съвсем 50 години даже без да се взима поради инфлацията.

Тези стряскащи вложителите изказвания се съдържат в поверитерен отчет на анализатори от Sberbank CIB - отделение за капиталово и корпоративно банкиране на съветската " Сбербанк ". Това е най-голямата транснационална и универсална банка на страната и в нея 50% принадлежат на централната банка на Русия.

Заключенията на Алекс Фек и Анна Котелникова са в майския доклад за съветските петролни и газови компании, които би трябвало да са главните печеливши от интернационалните директни планове на " Газпром ". От банката са декларирали за деловото издание РБК, че " този преглед е търговски артикул, който не се популяризира за необятната публика и е предопределен единствено за квалифицирани вложители наши клиенти, а ние не разясняваме детайлности на комерсиалните връзки с клиентите си ". Двама от клиентите на Sberbank CIB са удостоверили достоверността на отчета.

В изгода на Ротенберг и Тимченко

" Установяваме, че решенията на " Газпром " стават безусловно понятни, в случай че се допусне, че компанията се ръководи в полза на своите подизпълнители, а не за приемане на комерсиална полза ", научават притежателите на доклада. Сред фирмите, изграждащи многомилиардните планове, са " Стройгазмонтаж " (СГМ) на Аркадий Ротенберг и " Стройтранснефтегаз " (близо половината в компанията принадлежат на Геннадий Тимченко и фамилията му).

Основно внимание е отделено на " Силата на Сибир " поради внушителните разноски за него ($55.4 млрд.) при опция, изискваща към $10 милиарда

При " Турски поток " и " Северен поток 2 " огромните разноски са в наземната инфраструктура, подвеждаща към морските сектори. В " турския " план до момента са вложени 3.5 милиарда $ и над половината от тях са за обекти на съветска територия. Фек и Котелникова считат, че общите разноски ще надвишават 20 милиарда $, а чистата му настояща стойност (Net present value или NPV демонстрира предстоящата рентабилност от инвестициите) е негативна и възлиза на цели 13 милиарда $.

" Северен поток 2 " при потребление на 60% от мощностите няма да възвърне вложенията в продължение на 20 години, считат създателите. Те оеняват плана на 17 милиарда $, в това число наземните подвеждащи обекти (оценката на " Газпром е 9.5 млрд.е вро). Строителството на някои от тези обекти на стойност над 1 милиарда $ получи наскоро " Стройтранснефтегаз " и то без конкурс. Това е непублична компания и тъпо, че не можем да влагаме в нея, допълват анализаторите.

И двата плана не допускат излизане на нов пазар, а съгласно " Газпром " главното им преимущество е, че заобикалят Украйна след 2019г. и единствено " Турски поток " ще пести на компанията към 500 милиона $ годишно. Но реализирането на двата плана няма да разреши цялостен отвод от украинския пренос и на " Северен поток 2 " са нужни нови клиенти в Европа, а освен пренасяне през Балтийско море на размерите, пренасяни през Украйна.

" Комерсант " също оповестява за поверителния отчет, само че Александър Фролов, зам.-тенерален шеф на Института за национална енергетика, споделя, че изводите на капиталовата банка са противоречиви. Според него единствено посредством " Северен покок 2 " Русия ще си спести 2-3 милиарда $ годишно за пренос, които заплаща на Украйна. Освен това водеща не е финансовата полза, а намаляването на зависимостта от политически риск и от заплахата от срив на украинската преносна система, известна с неприятното си положение и незадоволителни вложения.

Строежи 2-3 пъти по-скъпи от аналогични планове

Но Михаил Крутихин от RusEnergy счита, че газопроводите в действителност не се изплащат. " Строителството на газопроводи, които са политизирани и без безусловно никакви стопански обосновавания, единствено вреди на страната и измъква средства от " Газпром ", федералния бюджет и финансираните от нег ослужители, а ицгода получават единствено получателите на апетитни контракти за осъществяване ", споделя известният критик на метода, по който се ръководи компанията.

" При това когато съпоставим междинната стойност на километър подобен газопровод с планове при безусловно аналогични условия в други страни, виждаме, че нашите строители залагат 2-3 пъти по-високи разноски. Мисля, че господата Ротенберг и Тимченко просто паразитират върху манията за великолепие на съветското политическо управление, защото решенията за вложения в такива некомерсиални планове като " Силата на Сибир " се взимат на високо политическо равнище. "

Да поговорим за Игор (Сечин)

Крутихин споделя, че не се съмнява в изводите в доклада, тъй като " в Sberbank CIB работят високо квалифицирани специалисти, които няколко пъти разгласиха заключения, разнообразни от политиката на самата " Сбербанк ".

Такъв беше казусът от октомври 2017г., когато се появи отчетът на Алекс Фек, Валерий Нестеров и Анна Котелникова, в който имаше глава " Роснефт: Трябва да поговорим за Игор " (Rosneft: We Need to Talk About Igor). В нея те подлагаха на критика тактиката на най-голямата петролна корпорация на Русия и в частност изразходването след 2013г. на 22 милиарда $ " за придобивания без явен фокус ". " Проблемът е в това, ме органичният напредък беше прекомерно къс, с цел да удовлетвори упоритостите на генералния шеф [Игор Сечин]. "

" Роснефт " толкоз се раздразни, че последва напън и отдръпване на отчета, сменен с по-смекчена версия, премахване споменаването на Сечин и опрощение от капиталовата банка.

Разходи за противоречиво строителство, а не за дивиденти

През октомври 2016г. от плановете на " Газпром " за десетки милиарди долари се оплака Александър Бранис, шеф на дребния акционер Prosperity Capital. Пред президента Путин той сподели, че " поражда едно усещане, че компанията незнайно за какво работи не за акционерите си, не за потребителите, не за страната, а в действителност за подизпълнителите си ", сподели той.

Асоциацията на професионалните вложители прикани държавното управление да усили дивидентите от " Газпром ", а не да влага извоюваното в нови и нови градежи. Миналата седмица Управителният съвет предложи одобряване на дивидентите на равнището от 2017г., с цел да има финансова непоклатимост на компанията и осъществяване на " предпочитани стратегически планове ", измежду които са и няколкото експортни газопровода.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР