Трите големи икономики на Европа – Великобритания, Франция и Германия,

Трите големи икономики на Европа – Великобритания, Франция и Германия, ...

Великобритания, Франция и Германия няма да блокират китайския TikTok.Трите големи икономики на Европа – Великобритания, Франция и Германия, нямат планове да блокират китайското приложение TikTok на фона на американските заплахи срещу китайските технологични компании, съобщи Радио Китай.

Информационната агенция „Блумбърг“ съобщи, че говорителите на британското и френско правителства са заявили, че нямат планове да блокират TikTok. Говорителят на британския премиер също посочи, че Борис Джонсън все още не e провел разговор на тази тема с Доналд Тръмп. Освен това представител на германското правителство заяви, че Германия в момента не вижда рискове пред сигурността от китайското приложение, затова няма намерение да забранява използването му в страната.

Британското правителство обяви наскоро, че е одобрило плана за преместването на централния офис на компанията ByteDance, компанията-майка на TikTok, в Лондон. Негов говорител каза, че избирането на Лондон е бизнес решение на компанията. „Британският пазар е справедлив и отворен за инвестиции. Преместването на централния офис на китайската компания ще стимулира икономическия растеж и заетостта в страната“, добави той.

Освен това на 4 август на Форум за сигурността в Аспън австралийският премиер Скот Морисън заяви, че страната му ще продължи да наблюдава рисковете за сигурността, но в момента няма доказателства, че е необходимо ограничаването на TikTok. „В момента няма никакви знаци, че това приложение е риск за сигурността на Австралия или интересите на австралийския народ“, посочи той.

На 3 август американският президент Доналд Тръмп даде 45 дни на "Майкрософт" да купи бизнеса на TikTok не само в САЩ. Технологичният гигант "Майкрософт" обяви, че продължава спешните преговори със собственика на платформата за видеосъдържание ТикТок (TikTok) китайската компания "БайтДенс" (ByteDance) за придобиването на бизнеса ѝ в САЩ и още три държави. Готовността на "Майкросфот" е да приключи разговорите "не по-късно от 15 септември".

Информацията идва ден, след като "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че американската компания е спряло тези разговори заради обявеното в петък намерение на американския президент Доналд Тръмп да забрани платформата в САЩ. Съобщено бе, че офертата е на бюрото на Тръмп и се чака неговото становище.

Източник: banker.bg