Трите филма, които ще си оспорват тази година наградата Лукс“

...
Трите филма, които ще си оспорват тази година наградата Лукс“
Коментари Харесай

Кои филми ще се борят за наградата Лукс

Трите кино лентата, които ще си оспорват тази година премията „ Лукс “ на Европейския парламент, са „ Стикс “, „ Другата страна на всичко “ и „ Жена на война “.

Филмите-финалисти бяха оповестени на конференция на 24 юли в Рим, а общото сред селектираните заглавия е наличието на мощни женски облици в тях.

„ Другата страна на всичко “ (Druga strana svega) е документален филм на сръбската режисьорка Мила Турайлич, който свързва историята на цяла страна със ориста на едно семейство и слага въпроса за отговорността на всяко потомство за бъдещето.

„ Жена на война “ (Kona fer í stríð) на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон е занимателен филм за музикална учителка, която е и запалена екологична активистка. Докато възнамерява най-смелата си самодейност, тя научава, че нейната молба за осиновяване на дете от Украйна е утвърдена.

„ Стикс “ (Styx) на австрийския режисьор Волфганг Фишер е майсторска притча на нашето спорно отношение към бежанците. Героинята отплава на мечтана морска почивка, само че след стихия се оказва покрай кораб, цялостен с бедстващи хора. Бреговата защита й подрежда да не се меси, само че нейната съвест й споделя друго.

Филмът победител ще бъде определен от членовете на Екологичен потенциал и разгласен по време на пленарната сесия на 14 ноември в Страсбург. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР