Трите европейски въздушни гиганта, Lufthansa, IAG и Air France-KLM, затвориха

...
Трите европейски въздушни гиганта, Lufthansa, IAG и Air France-KLM, затвориха
Коментари Харесай

Трите европейски въздушни гиганта затварят полугодието с рекордни загуби

Трите европейски въздушни колоса, Lufthansa, IAG и Air France-KLM, затвориха първата половина на годината на алено със загуба от общо 11,8 млрд. евро. Това са рекордни загуби от " невиждана рецесия ", от която секторът не чака да се възвърне до 2024 г. Френско-холандският конгломерат загуби най-вече, като записва дефицит от 4,4 милиарда евро. Въпреки че сметките за първите три месеца на годината към този момент демонстрират мощно влияние заради пандемията на ковид, окончателният удар е регистриран през второто тримесечие (април-юни) - период, в който те не са в положение да летят заради рестриктивните мерки на подвижност, наложена от другите държавни управления по света, пише испанското икономическо издание eleconomista.es. 

Последен ще се възвърне трафикът на дълги дистанции

Ограниченията, които не престават и до през днешния ден в доста дестинации и направления (САЩ, Мексико, Аржентина, Мароко...), пречат на повторното активиране на интервенциите, изключително на полетите на дълги дистанции. В този подтекст и до момента в който огнищата не излязат от надзор и хората се изолират още веднъж и европейските граници са затворени, IAG към този момент допусна, че бизнесът с полети на дълги дистанции ще се възвърне финален. Lufthansa пресмята, че през четвъртото тримесечие ще пусне на пазара само 50% от междуконтиненталния си полетен потенциал.

Само за три месеца Air France-KLM, Lufthansa и IAG са изгубили 6,2 млрд. евро, което допуска ежедневни загуби от 68,5 милиона. Зад това стои намаляване на пътническия трафик с над 95% в трите групи и спад на приходите сред 80 и 89% през тримесечието. Така всички самолетни компании на IAG (Iberia, British Airways, Vueling, Aer Lingus и Level) са превозили 508 000 пасажери за 91 дни спрямо 31,5 милиона през същия интервал на предходната година. Немският колос, който е най-голямата самолетна компания в Европа със 763 самолета и 138 000 служащи към декември 2019 година, регистрира оперативна загуба от 1,7 млн. през второто тримесечие на годината.

Приходите от карго се усилват

През първата половина на годината трите самолетни компании са таксували 19,9 млрд. евро, 53% по-малко, до момента в който пътническият трафик е понижен приблизително 64%. Трафикът понижава повече от оборота, защото фирмите са съумели да компенсират доста дребна част с товарния бизнес, който е скочил бързо от единичните доходи, а в тази ситуация с Lufthansa - от бизнеса за поддръжка, защото е получил няколко договора за трансформиране на пътнически самолети в товарни самолети.

Например, IAG е спечелил 10,6% повече от товарния бизнес (615 милиона), макар обстоятелството, че е превозил 33% по-малко тона. При Air France резултатът е още по-добър като покачването е с 42%. От своя страна,  Lufthansa акцентира, че растежът на добивите е предиздвикал стоковия бизнес да записва оперативна печалба от 299 милиона през полугодието. Филиалът загуби 9 милиона през първата половина на 2019 година. 

Корекции и ликвидност

Регистрираните загуби биха могли да бъдат доста по-големи, в случай че огромните групи самолетни компании не бяха изпълнили непоколебим проект за понижаване на разноските за ограничение на паричния поток и отбрана на ликвидността, нещо от значително значение, което да подсигурява тяхното оцеляване в средносрочен проект в изискванията на рецесия, следваща covid-кризата. Временните корекции (временна претовареност на личния състав, ограничение на вложенията, закъснение на закупуването на самолети и др.) са трансформирани в проекти за преструктуриране в трите европейски колоса, които възнамеряват да бъдат по-малки за " няколко години ", и това включва понижаване на флота и корекции на работната мощ.

Например, Lufthansa към този момент е освободила 8 300 души и продължава да следва своя проект за редуциране на 22 000 работни места и 20% от управителните позиции. British Airways се съгласи с 20% понижаване на заплатите на пилотите, до момента в който продължава да договаря хиляди съкращения с TCP и наземния личен състав. Iberia и Vueling приготвят корекции на заплатите и стимулиращи отпуски, до момента в който самолетната компания е затворила Level Europe и Level France. От своя страна Air France ще уволни 7580 служащи на цялостен работен ден, в това число самолетната компания Hop!, а KLM има проект за редуциране на 5000 работни места, от които към този момент поправя 2000 на доброволна основа, напомня икономическото издание. 

В допълнение, към прекъсването на производството и ограничението на паричния поток, ръководителите на огромни въздушни групи отделиха огромна част от усилията си за усилване на ликвидността, която пострада съществено от връщането на анулираните билети и парализата на полетите.. Германската група да вземем за пример затвори юни с ликвидност от 2,4 милиарда евро, откакто изразходва 1,2 милиарда евро само за три месеца.

От своя страна Air France разполага с 14 милиарда евро, с помощта на спасяването на Франция и Холандия, до момента в който IAG започва нарастване на капитала от 2,7 милиарда, с цел да ускори платежоспособността си. Собственикът на Iberia завърши юни с ликвидност от 8,1 милиарда евро, откакто получи кредитни линии за 2,1 милиарда евро. По този метод той е единственият, който не е стигнал до всеобщо избавяне дружно с easyJet и Ryanair. Британската самолетна компания не е показала резултати, до момента в който ирландската е предоставила данните за първото си фискално тримесечие, в което е изгубила 185 милиона, откакто е фактурирала 125 милиона и е транспортирала 500 000 пасажери.

На този стадий би трябвало да се означи, че главната грижа на самолетната компания е  дали през идващите месеци няма да има повторни, по-строги ограничавания на напредването на хора, което ги принуждава да понижат потенциала си и да трансформират проектите за напредък, добавя изданието. 

Възстановяването ще се забави до 2024 година

Глобалният пътнически трафик няма да се върне на равнищата преди Covid-19 до 2024 година, или, година по-късно от упованията на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA), която в началото предвижда възобновяване през 2023 г. 

Данните на IATA предизвестяват за едва възобновяване в бранша до юли, като въздушният трафик остава на равнище 63% под равнищата през 2019 година Предишната оценка предвижда малко по-нисък спад (55%). Освен това се чака въздушният трафик през 2021 година да остане с 30% под записания през 2019 година По данни на организацията броят на пасажерите през юни е намалял с 86,5% по отношение на година, след стесняване с 91% през може.

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР