Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК, трябва да

...
Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК, трябва да
Коментари Харесай

Увеличават се разходите за осигуровки и на работника, и на работодателя

Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК, би трябвало да дават отговор на няколко извънредно съществени провокации - демографският проблем, неравенствата, рискът от беднотия и политиката по приходите. Това разяснява в " Денят стартира " някогашният министър на труда и обществената политика Хасан Адемов.
 
Според него обаче напъните за решение на тези проблеми са прекомерно плахи.

" Далеч сме от междинните европейски приходи. Що се отнася до бедността и риска от обществено изключване - в края на юни Евростат излезе с една статистика, според която всеки трети българи е с риск от беднотия и обществено изключване, а това не може да се пребори единствено с финансов запас ", изясни депутатът.

Според него притеснителното в бюджета на ДОО, е че в дълготраен проект е застрашена пенсионната система и неслучайно ръководещите са декларирали, че доникъде на идната година ще изготвят разбор и ще подхващат ограничения.

" Една от сериозните тематики в обществената политика е дали да се поддържат таргетирано тези, които имат най-голяма потребност или на калпак да се раздават помощи. Ако няма таргетиране, колкото и да е огромен финансовият запас, не доближава ", уточни Адемов.
 
И добави, че се изискват големи старания системата на общественото подкрепяне да бъде реформирана. Според него тя би трябвало да бъде подредена по метод, който подкрепя самостоятелните потребности, а не потребностите въобще.

Вдигат възрастта и стажа за пенсия

" През последните години, изключително в размирните предходни няколко Народното събрание, имаше великодушни дарения от политиците към гласоподавателите, на база на които в този момент се заплаща една извънредно висока цена. Например, 2,5 милиарда лева повече са разноските в бюджета на ДОО. Това не е неприятно, казусът е, че прехвърлянето от държавния бюджет към ДОО продължава да пораства ", сподели той.
 istock istock
В управническата стратегия на некоалицията е записано, че няма да се усилват налози и осигурителни вноски - това фактически е по този начин, само че се усилва осигурителната база, сподели още Адемов. Увеличават се разноските за осигуровки както на персоналната, по този начин и на работодателската вноска.

" Това трябваше да бъде казано преди изборите, а не по-късно - пред приключен факт да се подвига осигурителната база. В среда, която се задава продоволствена рецесия, да увеличиш минималния застрахователен предел за аграрни стопани, тютюнопроизводители и самоосигуряващи се лица, значи, че мярката не е добре премислена ", уточни още депутатът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР