Трите балтийски републики - след Украйна - отказаха да участват

...
Трите балтийски републики - след Украйна - отказаха да участват
Коментари Харесай

Щатите постигнаха безпрецедентен успех в Европа

Трите балтийски републики - след Украйна - отхвърлиха да вземат участие в съвещанието на Съвета на външните министри на ОССЕ, което се организира в Скопие. Причината е елементарна: ще участва ръководителят на съветското външно министерство, което съгласно балтийските страни „ единствено дава следващата опция на Русия да популяризира своята агитация “.

Едновременно с демарша на Латвия, Литва и Естония, Финландия реши идната вечер да затвори последния контролно-пропусквателен пункт на границата с Русия.

Много хора към този момент са забелязали странния феномен, който се появи през последните месеци и става все по-ясен всеки ден.

От една страна, Западът изтрезнява пред очите ни в оценките си за войната, която се води против страната ни. Коментари на политици и изявления в медиите за безнадеждността на обстановката за ВСУ и триумфите на Русия както на фронта, по този начин и в стопанската система и политиката станаха нещо всекидневно. Това към момента не е довело до съществени промени в политиката на основните сили, само че към този момент се вижда прочут прогрес. В този смисъл присъединяване на Сергей Лавров в срещата в Скопие е много показателно. И намаляването на помощта за Киев приказва доста.

От друга страна, на този декор редица страни единствено покачват градуса на русофобията, и то дотам, че това към този момент стартира да наподобява просто неуместно. За балтийските страни и Полша даже не е нужно да приказваме: за тях русофобията е държавнообразуващо качество, с което всички са привикнали. Финландия е изумителен образец за това по какъв начин страна, която десетилетия наред обира каймака от геополитическото седене на два стола, за броени месеци унищожи всичките си достижения и преимущества в тази област. Чехия и Молдова не изостават от финландците, а в този момент Армения хубавичко се пробва да се причисли към тази компания.

И би било хубаво това да се беше случило при започване на 2022 година, когато на Запад бушуваше антируска нервност и злобна убеденост, че Москва е на път да се разпадне. Но в края на 2023 година? Когато стана ясно, че: а) Русия оцеля и побеждава, б) Европа, в това число най-развитите страни, търпи тежки стопански загуби, а вероятностите ѝ са още по-мрачни, в) Съединените щати бързо губят въздействието и силата си, само че в името на личното си избавление са подготвени да хвърлят в пещта всичко, което им попадне на разположение - от украинците на фронта до богатата Западна Европа, която намерено се поставя под ножа. И е ясно, че в такива обстановки Източна Европа, като дребен васал на Съединени американски щати, не я чака безусловно нищо хубаво: няма какво да вземат от нея като запаси, с изключение на да вземем за пример да я употребява като пушечно месо против Русия (тъй като украинците бързо свършват).

Наистина ли е правилно, че във Вилнюс и Кишинев, Ереван и Хелзинки, Прага и Рига не схващат всички тези явни неща и не осъзнават, че сходна политика обрича техните страни на тежки последици? Няма подозрение, че всички там го схващат чудесно. Проблемът е, че тази политика е безусловно рационална и преференциална – единствено че е преференциална не за съответните страни, а за съответните проамерикански водачи и елити, които я организират.

Сегашното положение на нещата – както в Украйна, по този начин и в международната политика като цяло – ясно демонстрира бързото завръщане на Москва към статута на суперсила. И историята ни припомня, че в предишното това положение на нещата означаваше, че страните от Източна Европа бяха в зоната на геополитическо въздействие на Русия, а в някои случаи и в нейния състав. И е ясно, че за локалните политици, врекли се във честност на задграничния държател, опцията за сходно развиване на събитията е най-страшният призрачен сън и просто злополука. Дълбоко персонална злополука.

В същото време те са изцяло наясно какъв брой дребни и безинтересни фигури са Вашингтон, изключително в обстановка на геополитическо стесняване на Съединени американски щати. Единственият късмет за всички тези като Ландсбергис, Сандус, Марини и Пашинян е да станат задоволително скъпи за американците, с цел да ги приберат у себе си, в случай че процесите тръгнат доста внезапно. Бягството на президента Гани и други представители на проамериканските марионетни управляващи от Афганистан даде доста явен образец по какъв начин може да наподобява това.

Но тези елити нямат какво да предложат на Щатите, с цел да усилят личната си стойност в техните очи – нищо с изключение на личните си страни. И тъкмо това изяснява всичко. Всички тези национални, а в действителност глобалистко-проамерикански водачи са подготвени на замяна – да пожертват страните си в името на персоналното благоденствие. Освен това „ жертва “ значи безусловно всяко решение и развиване на събитията - от унищожаването на националната стопанска система до изпращането на личния народ по стъпките на украинците.

Американците в действителност могат да бъдат поздравени за блестящия триумф на политико-психологическата интервенция за обработване в Европа на изцяло лишени от корени ръководещи елити, които са подготвени в името на личното си благоденствие без съмнение, подозрение и скрупули да обрекат страните си на най-страшни тествания. И го го вършат сега.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР