Тристранните разговори между Русия, Европейския съюз и Украйна за транзита

...
Тристранните разговори между Русия, Европейския съюз и Украйна за транзита
Коментари Харесай

Киев, Москва и Брюксел преговаряха за транзита на руски газ едва 40 минути

Тристранните диалози сред Русия, Европейския съюз и Украйна за преноса на газ през украинска територия са траяли едвам 40 минути. Това съобщи съветското министерство на енергетиката, представено от ТАСС и " Комерсант ".

Започналите в 15:30 ч. българско време " съвещания ", както ги назовава министерството, са предшествани от среща в " стеснен кръг ". За нея обаче не се дават детайлности.

Руският министър на енергетиката Александър Новак твърди, че те са минали " градивно ", само че не са били обсъждани обери и периоди за пренос, а единствено " правни въпроси ". На конференция съвсем по същото време заместник-председателят на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович приказва за " конвергенция на възгледите ", само че удостовери, че не е реализирано единодушие.

Следващата среща ще е след месец - 100 дни преди момента, в който най-късно би трябвало да се реализира договореност по какъв начин Европа да получава газ от Русия.

На днешните диалози трябваше да се реализира договореност или най-малко да се отвори пътят за решение дали и по какъв начин ще продължи да се транзитира съветски газ през Украйна към Европа. Киев и Брюксел упорстваха, след приключване на настоящия контракт на 31 декември 2019 година, да стартира нов 10-годишен интервал (колкото сегашния), за който да се подпише. Русия желае по-кратък интервал поради проектите си в близката година или две да заобиколи украинската инфраструктура с други енергийни планове.

Повече за смисъла на договарянията четете тук.

 Преговарящите от украинска страна - първият отляво надясно е шефът на
© Reuters

Преговарящите от украинска страна - първият отляво надясно е шефът на " Нафтогаз " Андрий Коболев, а третият - новият министър на енергетиката Олексий Оржел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР